ČETVERODNEVNO PRIMIRJE

Očekuje se oslobađanje 14 talaca Hamasa i 42 palestinska zatvorenika

25.11.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Četrnaest talaca koje Hamas drži u Gazi bit će u subotu oslobođeno u zamjenu za 42 palestinska zatvorenika, drugi dan primjene dogovora između Izraela i tog islamističkog pokreta koji uključuje i prekid vatre u Pojasu Gaze, rekli su izraelski dužnosnici

U petak, na prvi dan prekida vatre, Hamas je oslobodio 24 taoca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece.

Tijekom četiri dana, koliko bi trebao trajati prekid vatre, Hamas se obvezao osloboditi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika. Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta.

Izrael je rekao da se primirje može produžiti po jedan dan za svakih 10 dodatnih puštenih talaca.

UN je objavio da im je prekid vatre omogućio da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofenzivu kada se primirje okonča. Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas oteo oko 240 ljudi u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada. Prema podacima izraelskih vlasti, 1200 ljudi, velikom većinom civila, ubijeno je u tom napadu.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'