ŠEF BRITANSKE VOJSKE

Očekuje se jačanje Al Kaide u subsaharskoj Africi

15.11.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Sir David Richards, novi šef oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je u razgovoru za The Sunday Telegraph da će rat protiv Al Kaide biti vrlo težak i dug te da nije potrebno niti moguće dobiti taj rat u tradicionalnom smislu, iako je ustvrdio da se islamistička prijetnja može obuzdati

'Nemojmo se zavaravati, globalna prijetnja Al Kaide i njenih satelita će biti naporna i duga', kazao je Richards i dodao da je nacionalna sigurnost Velike Britanije i njenih saveznika i dalje ugrožena.

Kazao je da postoji paralelizam između onih koji se bore protiv radikalnog islamizma u Afganistanu i onih koji su se u Drugom svjetskom ratu borili protiv fašizma.

Izjavio je da su osim klasičnog oružja u ovome ratu potrebna i nestandardna: obrazovanje, prosperitet, razumijevanje i demokracija. Zbog toga je ustvrdio da će ovaj rat trajati otprilike 30 godina.

Richards je rekao da, iako je Al Kaida sad jaka u Afganistanu, Pakistanu, Jemenu i Somaliji, treba očekivati njeno jačanje u cijeloj subsaharskoj Africi.

Richards je branio savezničku prisutnost u Afganistanu: 'Kada bih spoznao da nas većina Afganistanaca ne želi tamo, rekao bih da je došlo vrijeme da se povučemo i priznamo poraz, ali to nije tako. Većina nas ipak želi i nema razlika među saveznicima oko tog pitanja.'

Ipak, dodao je da misli kako će 2015. misija u Afganistanu biti bitno drugačija i da se saveznici neće u prvome redu baviti borbama već pomoći oko izgradnje civilnog društva.