DVA SATA UZALUD ČEKAO HITNU

Oca na umoru iz splitske bolnice odgurao kući na krevetu

Bionic
Reading

Neviđena strahota, užasna sramota koja je šokirala prolaznike, dogodila se u utorak u Splitu oko 13 sati. U Ulici moliških Hrvata pojavio se Željko Nešić, poznati boksački trener, koji je svojeg teško bolesnog oca Milivoja Nešića (83) iz bolnice na Križinama gotovo jedan kilometar gurao nogostupom na sanitetskim ležećim kolicima prema svojem stanu u Papandopulovoj ulici, piše Slobodna Dalmacija

'Nisam više mogao čekati vozilo Hitne pomoći. Ne događa se ovo prvi put da ja s teško bolesnim ocem satima čekam Hitnu pomoć da nas iz bolnice preveze kući. Sustav je potpuno zakazao', ispričao je Slobodnoj Željko Nešić.

Nešića i njegova oca Milivoja fotografirao je slučajni prolaznik koji nije mogao doći sebi od prizora koji je vidio na cesti.

Nakon što je shvatio da Hitnu pomoć čekaju već sat vremena, ponovno ju je nazvao. Javila mu se ženska osoba i rekla da vozila nema i da moraju čekati. Ponovno, nakon sat vremena, dakle nakon dva sata čekanja, opet je nazvao Hitnu pomoć. Tada je muškom glasu rekao da zove drugi put, ali on mu je odgovorio da ne zna da smo već prije zvali. Naknadno je ipak utvrdio da su zvali.

Nešić kaže da mu je pojasnio da je ocu zaboravio ponijeti tablete i da mora nešto pojesti i popiti jer se radi o teškom bolesniku. 'Muškarac s Hitne tada mi je rekao da mi ne može garantirati kad će vozilo Hitne pomoći doći po oca i mene', ispričao je Nešić odlučivši se u tom trenutku na potez očajnika i sam oca na kolicima prevozi do kuće.

'Ma više nisam mogao. Pukao mi je film! Jednom sam s ocem čekao od osam sati ujutro do 15.30 da nas iz bolnice vozilom Hitne pomoći prevezu kući. Kako sam se pobojao da me to ponovno čeka, a umirući otac zapomaže i moli pomoć, odlučio sam ga odgurati kući. Pokrio sam ga dekom, utoplio i krenuo, taj naš put trajao je 15 minuta, a kolica su mi pomogli gurati neki dobri ljudi, na čemu im zahvaljujem. Nisam ovo učinio da bih ispao junak, nego da bih upozorio na probleme u sustavu koji očito ne funkcionira. Neka ovo bude opomena svima, kako se ostalim našim sugrađanima ne bi dogodilo nešto slično', poručio je Željko Nešić.

Nakon obavljenog 'transporta', Nešić je kolica vratio u bolnicu na Križinama i zahvalio osoblju.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić kazao je da Hitna pomoć ne može odmah prevoziti pacijente kući, već da se ravnaju prema hitnosti. 'U splitsku bolnicu dnevno uđe tri tisuće pacijenata i zamislite da svakoga moramo prevoziti kući. Po danu imamo četiri sanitetske ekipe za prijevoz koje su razbacane po cijelom gradu', pojasnio je dr. Luetić.