POVUCI - POTEGNI

Obrezivanje dječaka u Njemačkoj ipak dopušteno!

11.10.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Ovog se ljeta njemačka vlada našla u doista jedinstvenoj političkoj situaciji - protiv nje su zajedno ustali muslimanski i židovski vjerski lideri. Naime, sud u Kölnu proglasio je obrezivanje dječaka nanošenjem tjelesne ozljede nakon što je jedan četverogodišnjak zbog te religijske prakse imao zdravstvenih komplikacija, prenosi BBC

Njemačka je liječnička udruga nakon tog slučaja preporučila svojim članovima da prestanu s obrezivanjem, što je izazvalo ljutnju muslimanske i židovske zajednice uz opasnost da bi neovlašteno obrezivanje moglo izazvati dodatne zdravstvene probleme mališanima. Rabin David Goldberg je za BBC rekao da on i dalje obavlja obrezivanje 'jer je vjera važnija od bilo čega. Za mene je Bog sve što je važno, važnije od suda'.

Uslijedio je i pritisak europskih muslimanskih i židovskih organizacija, a vlada u Berlinu se našla pod optužbom da provodi antisemitizam.

Sada je taj problem, kako se čini, riješen, jer je vlada u srijedu donijela zakonski prijedlog prema kojem obrezivanje dječaka ostaje dopušteno ukoliko se obavlja stručno, a parlament bi taj zakon trebao prihvatiti do kraja godine. Kabinet kancelarke Angele Merkel objavio je da roditelji imaju pravo na odgoj svoje djece, stoga mogu odlučivati i u pitanju obrezivanja sinova, ali otac i majka moraju biti prije tog čina upućeni u sve pojedinosti i okolnosti te moraju poštivati volju djeteta (što je dosta upitno jer se obrezivanje obavlja u ranoj dječačkoj dobi).

U priopćenju vlade se ističe da se dječake ne smije obrezivati ukoliko to šteti njihovoj dobrobiti, posebno kad je riječ o mogućim zdravstvenim posljedicama. Vlada je osim toga istaknula da se tom odlukom potvrđuje da je Njemačka otvorena i snošljiva zemlja, da su židovi i muslimani dobrodošli te da su vjerska sloboda i snošljivost temeljni stupovi društva.

No berlinski je kabinet posebno istaknuo da se ta odredba odnosi isključivo na obrezivanje dječaka, dok se obrezivanje djevojčica (kojima se u mnogim muslimanskim obiteljima odsijeca klitoris; vrlo često u nehigijenskim uvjetima jer to liječnici u pravilu odbijaju obaviti pa dolazi do brojnih zdravstvenih komplikacija) i dalje smatra fizičkim sakaćenjem i nanošenjem boli te je zabranjeno u Njemačkoj.