SUĐENJE ZA 'OLUJU'

Obrane generala u ožujku iznose argumente za oslobađanje

09.02.2009 u 16:18

Bionic
Reading

Obrane hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih pred Haaškim sudom za zločine počinjene u 'Oluji', u ožujku će na posebnom usmenom ročištu u Haagu iznijeti svoje argumente za oslobađajuću presudu nakon tužiteljskog dijela dokaznog postupka, po odluci Sudskog vijeća o zakazivanju posebnog ročišta koju je u ponedjeljak objavio Haški sud (ICTY)

Sudsko vijeće u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' izdalo je 6. veljače ove godine nalog kojim se zakazuje rasprava po članku 98 bis Pravila o postupku i dokazima pred Haškim sudom za '10. radni dan od završetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka'. Po sadašnjim procjenama tužitelji će svoj dio dokaznog postupka završiti najkasnije 2. ožujka.

Članak 98 bis uređuje da 'nakon završetka dokaznog postupka tužiteljstva sudsko vijeće usmenom odlukom, pošto je saslušalo strane, donosi oslobađajuću presudu po svakoj točki optužnice za koju zaključi da nije dokazana'.

Obrane trojice generala najavile su da će tu mogućnost iskoristiti i tražiti oslobađajuću presudu, no s obzirom na to da tužitelji još nisu izveli sve dokaze, nije se moglo doznati što će sve obrane na posebnom ročištu u ožujku pobijati.

Obrane generala Gotovine, Čermaka i Markača imat će svaka po tri sata za iznošenje svojih argumenata u prilog oslobađajućoj presudi, a tužitelji ukupno četiri sata za odgovor na argumente obrane.

Istom odlukom sudsko je vijeće propisalo obranama trojice generala da, ne donese li vijeće oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice, moraju najkasnije 25. radnog dana nakon zaključenja tužiteljskog dijela dokaznog postupka podnijeti sudskom vijeću popise svojih svjedoka i dokaza.

Obrana će, u tom slučaju, svoje dokaze početi izvoditi 19. radnog dana nakon ročišta po pravilu 98 bis, navodi se u odluci sudskog vijeća.