Novo istraživanje

Oboljeli od covida-19 mogu imati povećani rizik od rijetkih krvnih ugrušaka u oku

18.04.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Osobe oboljele od covida-19 mogu imati povećan rizik od rijetkih krvnih ugrušaka u oku koji ugrožavaju vid mjesecima nakon toga, pokazuje novo američko istraživanje

Budući da zaraze virusom SARS-CoV-2 povećavaju rizik od začepljenja krvnih žila na drugim mjestima u tijelu, znanstvenici su proučavali gotovo pola milijuna pacijenata oboljelih od covida-19 kako bi vidjeli hoće li razviti ugruške u venama ili arterijama mrežnice, živčanom tkivu u stražnjem dijelu oka koje prima slike i šalje ih u mozak. Tijekom šest mjeseci praćenja kod 65 pacijenata razvila se okluzija vene u mrežnici.

Iako je taj broj mali on odražava statistički značajno povećanje od 54 posto u usporedbi sa stopama prije covida, prema izvješću objavljenom u medicinskom časopisu JAMA Ophthalmology. Ugrušci retinalnih arterija bili su 35 posto češći nakon covida-19 nego prije pandemije, no ta je razlika možda bila posljedica slučajnosti, zaključili su znanstvenici. Ugrušci su se najčešće javljali u bolesnika s drugim stanjima koja su povećala rizik od problema s krvnim žilama, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.

  • +3
Testiranje na covid-19 Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Čini se da rizik od ugrušaka nije povezan s ozbiljnošću zaraze koronavirusom. Studija ne može dokazati da je covid-19 uzrokovao ugruške u očima tih pacijenata, istaknuli su znanstvenici, rekavši da su potrebne veće studije kako bi razjasnile to pitanje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ