istraživanje pokazalo

Četvrta doza cjepiva protiv koronavirusa štiti najmanje mjesec dana, najviše od smrti

15.04.2022 u 08:17

Bionic
Reading

Četvrta doza Pfizer/BioNTech cjepiva protiv covida-19 pružila je značajnu dodatnu zaštitu od teške bolesti, hospitalizacije i smrti tijekom najmanje mjesec dana kod starijih osoba, prema izraelskoj studiji provedenoj u vrijeme kad je varijanta omikron bila dominantna

Procijenjena učinkovitost četvrte doze od 7. do 30. dana nakon što je primijenjena u usporedbi s trećom dozom danom najmanje četiri mjeseca prije toga bila je 45 posto u osiguranju zaštite od infekcije, 55 posto u osiguranju zaštite od simptomatske bolesti, 68 posto u osiguranju od hospitalizacije, 62 posto u pružanju zaštite od teške bolesti i 74 posto u zaštiti od smrtnog ishoda, izvijestio je znanstveni tim u srijedu u čaopisu New England Journal of Medicine.

Studija je usporedila 182.122 osobe u dobi od 60 i više godina koje su primile četvrtu dozu i 182.122 vrlo slične osobe koje su primile treću dozu, ali ne i četvrtu.

"Rezultati naše studije u stvarnom svijetu sugeriraju da je četvrta doza cjepiva, barem u početku, učinkovita protiv varijante omikron", rekli su znanstvenici.

"Dodatno praćenje omogućit će daljnju procjenu zaštite koju pruža četvrta doza tijekom vremena."

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Prije desetak dana objavljena veća izraelska studija, koja je samo proučavala stopu zaraze i težih simptoma bolesti nakon četvrte doze, utvrdila je da učinkovitost nestaje brzo u pogledu zaraze, no traje dulje u zaštiti od teže bolesti.

Znanstvenici su u toj studiji utvrdili da zaštita od razvoja težih oblika bolesti nije iščezla ni šest tjedana nakon primanja druge docjepne doze.

Studijom je bilo obuhvaćeno 1,3 milijuna osoba u dobi od 60 i više godina.

Još jedna izraelska studija objavljena prošli mjesec pokazala da je stopa smrtnosti među starijim osobama koje su primile drugi booster Pfizer/BioNTecha niža za 78 posto u odnosu na smrtnost među onima koji su primili samo jednu docjepnu dozu.