bandićeva pusta OBEĆANJA

Obnova zagrebačkih mostova još na čekanju, gdje je sad zapelo?

15.03.2017 u 20:27

Bionic
Reading

Obnova dotrajalih zagrebačkih mostova još je jedno u nizu godinama ponavljanih obećanja gradskih vlasti, no o konkretnim rokovima i troškovima i dalje, barem zasad, nema informacija. Njihov detaljan pregled IGH je trebao obaviti do kraja prošle godine, ali sudeći po odgovoru nadležnih gradskih službi tportalu, doktori za mostove još nisu postavili dijagnozu i propisali terapiju

Da zagrebački mostovi vape za cjelovitom obnovom, na što je tportal opetovano upozoravao bilježeći brojne rupe pokrivene čeličnim pločama na Savskom mostu, padanje kamenih blokova i betonskih rubnjaka s Mosta slobode, rupetine na stepenicama i raspadnutu ogradu na prilazu Jadranskom mostu, da spomenemo tek neke od problematičnih točaka, svjesni su i u Gradu, no to ih ne priječi da uvjeravaju kako nema razloga za brigu.

Doduše, potkraj ožujka građanima bi napokon trebalo biti poznato kojem će se od zagrebačkih mostova konačno nasmiješiti cjelovita obnova koju gradonačelnik Milan Bandić najavljuje već godinama. Podsjetimo, tportalu je lani rečeno da bi IGH do kraja prošle godine trebao detaljno pregledati pet zagrebačkih mostova, a riječ je o Domovinskom i Podsusedskom, Mostu mladosti i Mostu slobode te Jadranskom mostu.  

Par mjeseci kasnije, čini se da bi taj ionako neprecizan rok mogao biti još malo pomaknut ako je suditi prema odgovoru iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, čiji je pročelnik Dinko Bilić za tportal ustvrdio da 'šestogodišnji pregled i osnovni istražni radovi na zagrebačkim mostovima i pristupnim vijaduktima tek trebaju uslijediti pa će i nakon toga moći biti određen točan početak radova i planirana sredstva potrebna za sanaciju'.  

Premda smo nedavno zabilježili daljnje raspadanje mostova i upozorili opet na loše stanje, Bilić nas je samo podsjetio da je 'Ured za izgradnju tijekom 2016. raspisao javni natječaj za izradu projektne dokumentacije sanacije jugozapadnog vijadukta Mosta mladosti, a izrada je povjerena Institutu IGH i Građevinskom laboratoriju te se u sklopu sanacije prilaznog vijadukta, planira i sanaciju stuba tog mosta'.

Obnova je prijeko potrebna Mostu slobode, s kojeg, podsjetimo, nerijetko padaju kameni blokovi i betonske obloge koji predstavljaju ozbiljnu opasnost, a ne estetski problem pa je najblaže rečeno ironično da su gotovo istodobno kad smo posljednji put zabilježili novi otpali blok, na mostove postavljene nove table s imenom i dužinom, koje je nepoznat netko u međuvremenu i malo preimenovao. 

Što se samog pregleda mostova tiče, spomenuta petorka odabrana je s obzirom na to da je riječ o četiri najstarija i najugroženija mosta, a Domovinski ima vrlo delikatnu konstrukciju pa zahtijeva više pažnje, objasnio je Bilić ranije tportalu: 'Pregled s osnovnim istražnim radovima uključuje preglede svih konstruktivnih elemenata mostova kao što su: upornjaci, upornjačke prostorije, rasponska konstrukcija, nosivi stupovi, naglavne grede, kolnik, pješačke staze i oprema mosta. Elaborat će sadržavati prijedlog potrebnih sanacija i grubu financijsku procjenu potpune sanacije svakog mosta pojedinačno, a naročitu pažnju prilikom pregleda posvetit će se elementima bitnim za stabilnost mosta.'

Grad će iz svojeg proračuna platiti 428.735 kuna bez PDV-a ugovoreni trošak elaborata koji bi trebao služiti kao dokument kojim će se Ured za prostorno uređenje i izgradnju voditi za buduće sanacije. Odnosno, temeljem elaborata odabrat će se konstruktivni element mosta koji će se sanirati nakon izrade projektnog zadatka i izbora projektanta i izvođača te nadzornika putem javne nabave uz potvrdu financijskog plana sanacije Gradske skupštine.

  • +22
Zagrebački mostovi vape za obnovom