samo uz nadzor

Obnova nakon potresa bit će moguća i bez građevinskih dozvola

18.02.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Uvodi se digitalna prijava u sustav e-Obnova pa će obnova i gradnja na potresom pogođenim područjima biti moguća i bez građevinskih dozvola, nego samo uz stručni nadzor, piše u četvrtak Jutarnji list.

Podnositelji zahtjeva za obnovu nekretnina stradalih u potresu, prema izmjenama Prvog programa mjera vezanog uz izmjene Zakona o obnovi, neće morati prikupljati silnu dokumentaciju, jer će se prijave od sljedećeg tjedna, neslužbeno doznaje dnevnik, moći podnositi u digitalnom obliku putem platforme e-Obnova.

Naime, podnositelji zahtjeva neće morati skupljati dokaze o podacima, neslužbeno se doznaje, koji su javnopravnom tijelu dostupni u drugom javnopravnom tijelu ili sudu.

U ministarstvu Darka Horvata odlučili su u novom programu mjera vladi predložiti uvođenje platforme e-Obnova te koordinirati nadležna tijela vezana za, primjerice, potvrde prebivališta, izvode iz matice rođenih, vjenčanih i dr. te podatke ili isprave koje će službenici moći pribaviti po službenoj dužnosti.

Sve te izmjene u programu mjera danas će se naći na vladinoj sjednici, a osim što će se pojednostaviti procedura za predaju zahtjeva, također je predviđeno da se za gradnju novih nekretnina neće morati ishoditi građevinska dozvola, nego će se moći graditi na temelju građevinskog projekta te stručnog nadzora.

Zanimljivo je da uz građevinske inženjere, zbog pojave vrtača, rasjednih pukotina i likvefakcije na području Petrinje i Siska važnu ulogu u novom programu mjera dobivaju i stručnjaci iz područja temeljnog zahtjeva za građevinu, odnosno geolozi i geotehničari.

Oni, naime, već na terenu, kao i statičari, obavljaju posao snimanja i prikupljanja podataka o utjecaju vrtača, rasjednih pukotina, likvefakcije, a i analiziraju aktiviranja i povećanja rizika za aktiviranje klizišta na pojedinim lokacijama, donosi Jutarnji list.