državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva

Uhlir o poslijeratnoj obnovi: Neke srušene kuće bile su naknadno prepravljane

16.02.2021 u 22:34

Bionic
Reading

U Pressingu N1 televizije gostovao je državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir. Kazao je da odluka o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba nije donesena preko noći

No, HNS je stranka koja je gotovo nestala s političke scene pa se postavlja pitanje kako Uhlir može ostvariti povoljan rezultat.

“Parlamentarni izbori u Zagrebu bili su rezultat lošeg vodstva tadašnje gradske organizacije. Mene koji se bavim gradom i koji živim u centru, dopadne 7. izborna jedinica. Pogrešno kadroviranje. Bio sam nositelj 7. izborne jedinice umjesto prve. Sve se to promijenilo, promijenili smo stranačko vodstvo”, rekao je Uhlir za N1 i dodao da je HNS samostalno izašao na parlamentarne izbore za razliku od drugih stranaka.

Dodao je da je HNS građanska liberalna stranka, a takve stranke u Europi ne ostvaruju velike rezultate i nisu dominantne u parlamentu.

Potres u Zagrebu

Uhlir je komentirao i trenutno stanje u Zagrebu, dodajući da je potres pokazao nespremnost uprave.

“Kad se desila jedna ovakva ekstremna situacija, vidi se sva nespremnost gradske uprave”, kazao je Uhlir.

Pročelnik Lovrić najavljuje kaznene prijave i tužbe protiv roditelja koji “šire paniku” da vrtići i škole nisu sigurne, a za slične izjave Uhlira naveo je da su neistinite.

“Samim time što je na čelu grada osoba protiv koje se vode brojni uskočki predmeti, 270 kaznenih prijava, naravno da njegov pročelnik ne preza od ničega. Ono što ja tražim kao odgovorna osoba je da se predoče elaborati ovlaštenih inženjera koji su potpisali i pregledali škole i odluku da su škole sigurne”, rekao je Uhlir.

  • +11
Na Ilici i u Preobraženskoj padala fasada Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Komentirao je i zašto proces obnove nakon potresa sporo ide.

“Sam proces obnove, pripreme, izmjene propisa može se odvijati po kratkom ili redovnom postupku. Politika je odlučila po redovno postupku, dva čitanja zakona, a moglo se ići po hitnom postupku. U slučaju Gunje zakon smo donijeli u mjesec dana i u 13 mjeseci smo obnovili i sagradili 2000 kuća i 40 zgrada javne namjene. U slučaju Zagreba primijenio se drugi pristup kako bi se što više dionika uključilo u proces, kako bi se s oporbom i strukom što više dogovaralo”, rekao je Uhlir i dodao da nije zadovoljan trenutnim Zakonom o obnovi Zagreba te da se on zalaže za brzu i efikasnu obnovu.

Komentirao je i Damira Vanđelića koji je odbio biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

“Činio mi se kao prilično dobar kandidat, konkretan je. Drugi kandidati su slabi i usporedbi sa mnom i kolegom Vanđelića nemaju nikakvog iskustva i vrlo teško da netko tko ne zna kako upravljati velikim sustavom bi htio doći na čelo takvog sustava. Grad Zagreb je velik sustav”, istaknuo je Uhlir.

Poslijeratna obnova

Uhlir je od 1996. godine bio načelnik Odjela za javne radove, obnovu i graditeljstvo te je komentirao i poslijeratnu obnovu koje se posebno kritiziralo nakon potresa na Banovini.

“Pojavio se jedan nepotrebno balon iz pretjerane želje da se kritizira sve što država radi. U tom procesu je odrađen ogroman posao, 158.000 zgrada je obnovljeno. To je odrađeno s minornim problemima u obnovi, sa savršenom organizacijom. Uspostavili smo četiri razine nadziranja nad provedbom obnove. Ono na što se pokušalo aludirati sada je da su neke kuće koje su bile u poslijeratnoj obnovi stradale u ovom potresu. Prema onom što sam ja vidio, one u koje su upiralo u medijima su kuće koje su poslije obnove bile prepravljane i pregrađivane. Na to mi ne možemo utjecati”, naveo je Uhlir i dodao:

  • +8
Petrinja dva i pol mjeseca nakon razornog potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

“Ako je netko rušio nosivi zid da bi imao veću dnevnu sobu ili jer je smatrao da mu taj zid ne treba, i ta zgrada je i dalje stajala jer je imala normalno opterećenje, ali potres nije izdržala – onda je to nešto drugo. Takve kuće treba detaljno pogledati i vidjeti je li stvarno došlo do propusta u samoj gradnji ili naknadnim intervencijama.”

Uhlir je komentirao i bi li kao gradonačelnik smanjio prirez u Zagrebu.

“Prirez se mora smanjiti, ovo je neodrživo. Bildanje zagrebačkog proračuna na 14 milijardi, a iz prireza i poreza se financira 40% zagrebačkog proračuna – idemo tražiti izvore sredstava iz nečeg drugog. Idemo pokrenuti industriju, investicije i privlačiti sredstva iz EU fondova”, rekao je Uhlir.

Uhlir se kratko osvrnuo i na druge kandidate za gradonačelnika Zagreba.

“Nadam se da je došlo do točke preokreta, trenutak u kojem se ne može računati na birački potencijal gradonačelnika Milana Bandića. Smatram da Tomašević ima premalo iskustva. Za Filipovića donedavno nisam ni čuo. Smatram da ovi kandidati koji su danas na sceni nemaju kapacitet za obnašanje funkcije gradonačelnika”, rekao je Uhlir.