VREMENSKA PROGNOZA

Oblačan s kišom, krajem dana u gorju moguć snijeg, upaljeno nekoliko alarma

06.01.2024 u 08:46

Bionic
Reading

U Hrvatskoj će u subotu biti pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, češćom u drugom dijelu dana te obilnijom na Jadranu i predjelima uz njega, a uz zahladnjenje u najvišem gorju krajem dana očekuje se susnježica i snijeg, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda

Vjetar će ponegdje biti umjeren južni i jugoistočni, u Gorskoj Hrvatskoj i jak. Poslijepodne će ponajprije u središnjim predjelima zapuhati umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo, prema večeri na sjevernom dijelu u okretanju na buru.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 8 do 13, a ponegdje na istoku i na Jadranu između 13 i 17 Celzijevih stupnjeva, prenosi Hina.

Norvežani su objavili kada i gdje očekivati snijeg u Hrvatskoj ovog vikenda.

Upaljeni alarmi

Izdano je nekoliko upozorenja za subotu i nedjelju. Duž obale i unutrašnjosti Dalmacije te u Gorskom kotaru i Lici na snazi će biti žuti meteoalarm zbog jake kiše i vjetra, dok će na obali biti upaljeno narančasto upozorenje zbog juga s udarima do 100 km/h.

U nedjelju će i zagrebačka i karlovačka regija biti u žutom alarmu zbog snijega te vjetra s udarima do 55 km/h, a na području Velebitskog kanala biti upaljeno upozorenje najvećeg stupnja zbog vjetra koji će na udare biti i do 150 km/h.

Sljedeći tjedan temperature ispod nule

'Subota donosi kišu u većini predjela, osobito poslijepodne i navečer. Oborina lokalno može biti izraženija. Na moru lokalno nevere. Prema večeri i tijekom noći na nedjelju, najprije u gorju, kiša će prelaziti u snijeg.

Tijekom nedjelje snijeg je izgledan i u nizinama unutrašnjosti, osobito u drugom dijelu dana, prema večeri. Osjetno će zahladnjeti. Duž cijele obale zapuhat će bura, jaka do olujna, stoga treba računati na probleme u prometu. Ukoliko nije nužno, na put je najbolje niti ne kretati.

Početkom novog tjedna stabilizacija, ali hladno, temperature će spuštati i desetak stupnjeva ispod nule, u gorskim predjelima unutrašnjosti. Minusa bi tijekom noći i ujutro moglo biti i na dijelovima obale Jadrana', prognozirala je meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.