VREMENSKA PROGNOZA

Stižu polarni vorteks i orkanska bura; narančasto upozorenje za dio zemlje

05.01.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Za subotu je u morskom pojasu duž Jadranske obale, izuzev zapadne Istre, oglašen narančasti meteoalarm zbog vrlo jakog, a na jugu i olujnog juga. Navečer će na Kvarneru okrenuti na buru. Cijela obala s Istrom, Dalmatinsko zaleđe te Lika i Gorski kotar su pod žutim upozorenjem, dok je ostatak zemlje zasad u zelenom - bez opasnosti

Zimske radosti očekuju i dio naše zemlje, no zbog polarne hladnoće, snijega i orkanske bure, bit će i poteškoća. Što nam to za vikend stiže, donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Ovih dana ponovno se priča o polarnom vorteksu odnosno vrtlogu, i to u kontekstu velikih i rekordnih minusa u Skandinaviji i Rusiji. O čemu je zapravo riječ i kakva je to veza između sjevernog pola i vremena u Europi pa i našim krajevima?

"Prvo, zračne mase koje nam određuju vrijeme, je li toplo ili hladno, je li suho ili vlažno, nastaju, odnosno svoje karakteristike poprimaju boraveći na određenom području. Tako i ova polarna zračna masa, nalazeći se nad polarnim područjem poprima karakteristike kraja, pa je izrazito hladna.

Nju obrubljuje u višim slojevima atmosfere mlazna struja, struja vjetra velike brzine. Ona kruži oko pola u smjeru kazaljke na satu i na neki način zadržava polarni hladni zrak na jednom mjestu. Osobito je jaka zimi kad snažno razdvaja tu polarnu zračnu masu od umjerenih geografskih širina. Međutim, zbog kompleksne interakcije između viših slojeva atmosfere i prizemnog sloja", objasnio je meteorolog.

  • +3
Ekstremne hladnoće i snježne oluje u Švedskoj Izvor: Profimedia / Autor: JOHAN NILSSON / AFP / Profimedia

"Ove godine i zbog utjecaja El Nina, mlazna struja slabi i počinje snažnije meandrirati zbog čega taj hladni polarni zrak može prodrijeti južnije, duboko nad Europski, ali i Američki kontinent. Na neki način, kao da se razlije. I to je onda uzrok prodorima polarne hladnoće.

Zbog slabljenja polarnog vrtloga ovakvih prodora idućih tjedana može biti još, no teško je prognozirati koliko južno će taj hladni zrak u svakom sljedećem naletu prodrijeti i u kojoj mjeri će dolaziti do naših krajeva. Kako bilo, prvi ugriz zime je pred nama, a čeka nas već od nedjelje", dodao je Brzoja.

  • +10
Ilustrativna galerija/Skijanje Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Kiša će u najvišem gorju već u subotu navečer početi prelaziti u susnježicu i snijeg, a poglavito u nedjelju. Uz padanje snijega, bit će i jakog sjeveroistočnog vjetra pa bi tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak moglo biti i vijavica.

Zimski uvjeti na snazi, promet će biti vrlo otežan. Na put bez zimske opreme ne krećite, a nedjelju poslijepodne i večer, put je inače najbolje i preskočiti. Prema trenutačnim izračunima, u gorju se do utorka očekuje između 10 i 25 centimetara snijega", istaknuo je Brzoja.

"U nizinama će vrijeme biti nešto mirnije, u smislu manje količine snijega koja se očekuje. Najčešće do 10 centimetara. I to u sjevernim krajevima, pa uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, Požeško gorje te dalje prema istoku. Isto će puhati jak sjeverac i idućih dana bit će vrlo vrlo hladno. Ispod nule cijeli dan, ogrjev i topla odjeća neka su spremni", kazao je Brzoja.

"Kad je riječ o Jadranu, ovdje se snijeg ne očekuje, no pahulje bi mogla raznositi na udare orkanska bura, poglavito podno Velebita. I na moru će sljedećih dana biti osjetno hladnije, temperature će početkom tjedna i danju biti jednoznamenkaste, ponegdje uz obalu blizu, a noću čak i ispod nule pa će se tako sljedećih dana jače grijati i na Jadranu.