TRI OPROŠTAJNA PISMA

Obješena Jacintha kritizirala bolnicu King Edward VII

14.12.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Jacintha Saldanha, medicinska sestra koja je počinila samoubojstvo tri dana nakon što je 'nasjela na šalu' australskih radijskih voditelja zainteresiranih za zdravstveno stanje vojvovotkinje od Cambridgea, ostavila je tri oproštajna pisma, piše Guardian. U jednoj od tri poruke, Jacintha kritizira osoblje bolnice King Edward VII, gdje je bila smještena trudna Catherine Elizabeth Mountbatten-Windsor, zvijezda oko koje se okreću komonveltski mediji

Ben i Lisha Barboza, Jacinthin suprug s kćeri
Jacintha Saldanha (46) obješenu su u njezinom apartmanu sestrinskog dijela bolnice u Maryleboneu, u središtu Londona, pronašli kolege i djelatnik sigurnosne službe, priopćeno je u četvrtak povjerenstvu za istragu njezinog ubojstva.

Pronađene su tri oproštajne poruke, dvije u neposrednoj blizini Jacinthinog tijela, te još jedna među njezinim stvarima.

Pronađena je mrtva tri dana nakon što je par australskih DJ-eva nazvao bolnicu pretvarajući se da su britanska kraljica i princ Charles. Jacintha je odgovorila na poziv i spojila ih drugoj sestri, koja radi u dijelu bolnice gdje je bila smještena vojvotkinja.

Guardian doznaje da je policija dala Jachintinoj obitelji kopije (ispisane na računalu) tri pisma koje je ona vlastoručno napisala. U jednom pismu spominje telefonski poziv iz Australije, u drugom Jacintha iznosi želje oko detalja vlastite sahrane, dok u trećem kritizira osoblje bolnice, potvrđeno je Guardianu iz dva izvora.

Westminsterska mrtvozornica Fiona Wilcox izjavila je da su na zapešćima obješene žene ustanovljene ozljede. Liječničko osoblje u nekoliko navrata bezuspješno je pokušalo reanimirati Jacinthu.

Scotland Yard istražuje emailove koji su relevantni za smrt, kao i telefonske pozive u danima prije samoubojstva.

Obitelj prihvatila pomoć

Glasnogovornica bolnice rekla je da nitko iz uprave nije upoznat sasadržajem oproštajnih pisama. Uprava je ranije priopćila da je sestramakoje su uključene u slučaj ponuđena 'puna podrška', te da je 'jasnostavljeno do znanja da su one bile žrtve okrutne novinarske smicalice'.

Bolnicaje članovima Jacinthine obitelji u Bristolu ponudila stručnosavjetovanje zbog njihovog gubitka, što su oni prihvatili, rekao je Vaz.

Obitelj nije bila na saslušanju. Pogreb će biti u Bristolu, a misa u kapeli Westminsterske katedrale u subotu.


Laburistički parlamentarac Keith Vaz, koji djeluje kao glasnogovornik Jacinthinog supruga i dvoje djece, objavio je svoje otvoreno pismo Johnu Lofthouseu, ravnatelju bolnice King Edward Vll, tražeći da se obitelj obavijesti o 'svim činjenicama' vezanim uz smrt.

Ranije ovog tjedna obitelj je susrela Lofthouse i predala mu listu pitanja na koja žele odgovor. Vaz je u svom pismu Lofthouseu poručui: 'Susretao sam se sa sličnim slučajevima u prošlosti, i složio bi se s premijerom da obitelj treba biti upoznata sa svim činjenicama, od trenutka kada je (Jacintha) preuzela poziv radije emisije 2Day FM do trenutka kada pronađena mrtva'.

'Obitelj vam je predala pitanja... Znam da bi bili zahvalni na pismenim odgovorima u što kraćem roku. Možda će imati i neka dodatna pitanja'.

Glavni istražitelj James Harman izjavio je na saslušanju da su detektivi razgovarali sa svjedocima, članovima obitelji i kolegama. Najavio je da će se više detalja znati kada se obave razgovori s policijom australske regije New South Wales.

Mrtvozornica Lynda Martindill izjavila je da je Jacintha, rođena u Indiji, bila medicinska sestra u noćnoj smjeni. Još uvijek se čekaju rezultati toksikoloških i histoloških testova.

Fiona Wilcox obratila se Jacinthinim kolegama koji su nazočili saslušanju, te izrazila sućut njima i članovima obitelji, kao i svima onima koje je pogodila 'ova užasna tragična smrt'.