38 GODINA KASNIJE

Objavljeno izvješće o 'Bloody Sunday'

bloody sunday

bloody sunday

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prije nego što će ući da bi pročitali željeni i dugo očekivani britanski istražni izvještaj, koji će kasnije popodne biti objavljen javnosti, obitelji 14 katolika koje je 30. siječnja 1972. u Derryju ubila britanska vojska održale su tihi pohod ulicama grada, obilježavajući na taj način događaj pod nazivom 'Bloody Sunday' ili Krvava nedjelja

Obitelji, čijim je odvjetničkim timovima jutros dan uvid u istražno izvješće, počele su tihu procesiju sljedeći put kojim su se 1972. kretali prosvjednici zalažući se za građanska prava katolika. Na dan 'Krvave nedjelje', okupljanje su ugušili britanski padobranci koji su ubili 13 osoba, a 14. je preminula nekoliko tjedana kasnije.

Noseći crno-bijele fotografije žrtava, njihovi bližnji hodali su od spomenika posvećenog 'Bloody Sunday' na Rossville Streetu, do Guildhalla, gradske vijećnice, drugog najvećeg grada u sjevernoj Irskoj, koji protestanti zovu Londonderryjem

Katolička zajednica očekuje da izvješće istražnog povjerenstva pod predsjedanjem lorda Savillea o tim događajima, koje će u 16.30 predstaviti britanski premijer David Cameron pred Donjim domom britanskog parlamenta, preporuči procesuiranje vojnika koji su sudjelovali u 'Krvavoj nedjelji'.

Obitelji također priželjkuju da se žrtve službeno proglasi nevinima. Vojska je uvijek tvrdila da su vojnici samo odgovarali na paljbu prosvjednika. No nikakvo oružje kod žrtava nikada nije pronađeno, niti je ijedan od britanskih vojnika bio ranjen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi