ŠTRAJK IDE DALJE

Objavljeno gdje nema nastave u četvrtak i petak te tko je 'gost iznenađenja' na prosvjedu pred Banskim dvorima

04.11.2019 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je prosvjed '6.11. za 6,11 posto' u srijedu na Markovom trgu. Okupljanje će biti na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati, kada prosvjedna povorka kreće Frankopanskom ulicom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dverce, Ćirila i Metoda, do Trga Sv. Marka. Na prosvjedu će sudjelovati i Branimir Štrukelj, predsjednik Konfederacije sindikata javnog sektora Slovenije i potpredsjednik Europskog povjerenstva sindikata obrazovanja (ETUCE) koje okuplja više od 11 milijuna članova iz 48 zemalja

'On će jasno poslati poruku s prosvjeda', kazao je Branimir Mihalinec na redovitoj sindikalnoj konferenciji za novinare u podne.

Osim toga, najavio je da će u četvrtak štrajk biti u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U petak će štrajkati Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Podsjetimo, sutra nema nastave u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a štrajk u srijedu zahvatit će cijelu Hrvatsku.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

>>> Sindikalci nakon sastanka s ministrima: 'Konačna ponuda Vlade trebala bi biti do kraja tjedna. Štrajk ide dalje'

Odaziv na današnji štrajk u Ličko-senjskoj županiji je 99,64 posto, a u Osječko-baranjskoj 99,80 posto, kazala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

  • +8
Sastanak u Ministarstvu rada s čelnicima sindikata u obrazovanju Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Nažalost, 17 dana štrajka je trebalo proći da se počne intenzivno razgovarati', ustvrdio je Mihalinec, osvrćući se na jutrošnji sastanak sindikalaca s troje ministara - Zdravkom Marićem, Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem.

'Dobili smo poziv na sastanak sutra u 14 sati u Ministarstvo rada. Tamo ćemo ponovno razmijeniti argumente uoči pregovaračkog sastanka koji se očekuje u četvrtak ili petak', najavili su sindikalisti.

U srijedu i fakulteti u štrajku

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja obznanio je da nikakvih pomaka nema.

'Vlada nas još uvijek ne doživljava. Očito je potrebno napraviti dodatni pritisak da počnu doživljavati da je sustav obrazovanja u cjelini u blokadi. Treba razgovarati argumentima i pokušati pronaći zajedničko rješenje', rekao je Radeka, potvrđujući da će u štrajku u srijedu biti i fakulteti.

Ranije je bilo najavljeno da će se štrajk u visokom školstvu održati u petak, 8. studenog, no u međuvremenu je odlučeno da će se umjesto u petak štrajkati dva dana ranije, u srijedu.

  • +6
Štrajk nenastavnog osoblja na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Sindikalni predstavnici zaposlenih u školstvu i visokom obrazovanju izjavili su jutros nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da će se pregovori o plaćama i štrajk u školama nastaviti, a konačnu ponudu Vlade očekuju do kraja tjedna.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako je sastanak protekao u poticajnoj atmosferi, ali ona nije donijela ništa konkretno, a ponuda Vlade je ispod očekivanja.

Sindikati će s Vladinom ponudom izaći pred članove

'Vlada nam je ponovila ono što smo znali i prije sastanka, a dobra je vijest da nema spora oko toga hoće li štrajk u listopadu biti plaćen', izjavio je Stipić novinarima.

Sindikati očekuju da će ponuda Vlade biti definirana do kraja tjedna, a onda će oni s time izaći pred sindikalne članove.

'Ako ponuda bude sadržavala ono što smo danas čuli na sastanku možemo pretpostaviti kako će se naši članovi o toj ponudi očitovati. Bojim se da će se ova priča nastaviti, što znači da štrajk ide dalje', zaključio je Stipić.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja ponovio je kako je ponuda Vlade o promjeni uredbe o koeficijentima nesuvisao prijedlog, koji nikome ništa ne jamči.

'Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenata ako se čeka 1. srpnja', kazao je Ribić koji smatra da u šest mjeseci nije moguće napraviti analizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi.

'Nastavnici traže da se njihovi koeficijenti izjednače s koeficijentima asistenata. Kako mi znamo da to izjednačavanje neće biti takvo da će smanjiti koeficijente asistenata na nastavnički koeficijent', kaže Ribić.

Mihalinec: Štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je da će sindikati od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje.

"Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, no točan termin još nije dogovoren", kazao je Mihalinec dodavši da sve aktivnosti sindikata, tj. štrajk i prosvjed idu dalje prema najavljenom rasporedu.

Danas je 17. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima dat ćemo svima koji sudjeluju u štrajk na referendumsko izjašnjavanje, najavio je Mihalinec.