U 'TORCIDIN SAT'

Sirene i bakljada na Rivi: Ovako će se Split oprostiti od Olivera

30.07.2018 u 14:25

Bionic
Reading

Ispraćaj preminulog Olivera Dragojevića organizirat će se u utorak poslijepodne sa splitske Rive, odakle će se lijes s njegovim tijelom zaputiti na posljednju plovidbu katamaranom na rodnu Korčulu. Iz splitske gradske uprave, gdje je zasjedao organizacijski odbor, objavili su detalje

'Ispraćaj Olivera Dragojevića počinje u 18.50 na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu obitelji, prijatelja i suradnika u crkvi svetog Frane na Obali - hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i europsku povijest: splitski klerik i kroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i skladatelj Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obilježili povijest našeg grada, Dalmacije i Hrvatske', objavljeno je u ponedjeljak prijepodne.

'Splićani će svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratiti od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Sv. Nikole, gdje će u 19.50 katamaranom Jadrolinije, koji je osigurala Vlada RH, isploviti prema Veloj Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala - velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma', najavljeno je iz Banovine.

Vrijeme isplovljavanja simbolično je određeno za 19.50, kao podsjetnik na godinu osnivanja Torcide. Na Rivi se očekuje velik broj pripadnika te navijačke skupine.

U organizaciji ispraćaja, osim Grada Splita, sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska glazbena unija, a na pripremnim sastancima bili su i predstavnici policije Lučke kapetanije i Turističke zajednice.

U utorak ujutro, uz suradnju s Vladom, održat će se komemoracija u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Uz obitelj, prijatelj i suradnike, očekuje se dolazak političkih dužnosnika, između ostalih premijera Andreja Plenkovića.

  • +83
Oliver Dragojević preminuo u 71. godini života Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL