zanimljive brojke

Objavljene statistike za najgorih sedam dana od početka epidemije: Zrće nije ni blizu po zarazi turista jednoj drugoj destinaciji, broj zaraženih u bolnicama drastično pao, a svadbe...

25.08.2020 u 17:14

Bionic
Reading

Na stranici koronavirus.hr objavljeno je izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za prethodnih sedam dana. U izvješću je iznesen niz zanimljivih brojki o tjednu u kojem smo nekoliko puta zabilježili rekordan broj novozaraženih i probili dnevni broj od 300. Statistički podaci razbijaju i neke ustaljena mišljenja

Postotak zaraženih na svadbama nije dramatičan iako se može steći drugačiji dojam, a Novalja koja se zbog Zrća stalno spominje kako leglo zaraze nije na vrhu ljestvice mjesta na kojima su se turisti zarazili.

Najviše zaraženih turista od 7.srpnja do 24. kolovoza bilo je u Makarskoj i to njih 70 od čega čak 63 državljana Austrije.

  • +24
Zrće u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Drugo mijesto dijele Novalja i Split s 34 zaražena turista, prema izvješću HZJZ-a.

U proteklih tjedan dana na svadbama je tako zaraženo samo 1,68 posto novih slučajeva. Kod većine (58,73) posto nema podataka o izvoru zaraze.

U proteklih tjedan dana i dalje se nastavlja trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol). Također, ponovno se blago povećao udio oboljelih povezan sa svadbenim slavljima zbog pojave oboljelih na svadbenim slavljima u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, no situacija je stavljena pod nadzor. I broj importiranih slučajeva je narastao, naročito iz BIH (17), dok se u ostalim slučajevima radi o Kosovu, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Oboljeli nogometaši, nema oboljelih koji se povezuju s Alkom, Velikom Gospom...

Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia.

Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome.

S obzirom da je početak i sredina kolovoza razdoblje događaja na kojima se očekivao veliki broj ljudi (proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alka, blagdan Velike Gospe) važno je istaknuti kako nema oboljelih koji bi se sa sigurnošću mogli povezati s proslavama vezanim uz te događaje. Dio osoba koje su se vratile iz Bosne i Hercegovine navodi sudjelovanje na proslavama za blagdan Velike Gospe u tamošnjim svetištima, a u Hrvatskoj se pojavio i manji broj oboljelih u manjim mjestima koji su sudjelovali na misi te poslavama vezanim uz blagdan Velike Gospe. Nisu poznati zabilježeni slučajevi vezani uz veća svetišta.

Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novoboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata.

  • +11
Proslava Velike Gospe u Sinju Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Od onih podataka koji su se uspjeli prikupiti, osim uobičajnih, nabrojenih kategorija izvora zaraze (ljetovanja/noćni klubovi, kontakti, svadbena slavlja i sl.) u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

Najviše zaraženih, najmanje hospitaliziranih

U tablici HZJZ-a vidi se da je u proteklih sedam dana zabilježen daleko najveći broj novih slučajeva i najveći broj testiranja.

Unatoč tome, zabilježen je najmanji postotak hospitaliziranih - 6,1 posto. Prije gotovo mjesec dana taj je postotak bio oko 18 posto.

U razdoblju od 29.6.-24.8 2020. broj slučajeva po tjednima (od 19.-26. tjedan epidemije) kretao se od 460 do 1604, a stopa od 11,3 do 39,2 na 100 000 stanovnika. Broj provedenih testiranja tjedno iznosio je od 7957 do 12803, a udio pozitivnih u testiranima po tjednima kretao se od 5,8 do 12,5%. U tom razdoblju tjedni broj slučajeva i postotak pozitivnih u tjednom broju testiranih varira. Pregled je dan u Tablici 2.

U razdoblju od 29.6.-24.8 2020. broj slučajeva po tjednima (od 19.-26. tjedan epidemije) kretao se od 460 do 1604, a broj umrlih od 6-9 s porastom broja umrlih u 22. i 23. tjednu epidemije. Udio osoba koje su preminule na respiratoru kretao se u tjednom broju umrlih od 16,7-60%. Prosječna dob umrlih po tjednima bila je 75 godina ili viša, izuzev u 21. tjednu epidemije kada je prosječna dob umrlih iznosila 69 godina života. Stopa smrtnih slučajeva kretala se od 0,1 u 19. tjednu epidemije do 0,2 u 25. tjednu epidemije sa porastom u 22. i 23. tjednu epidemije kada je iznosila 0,4 odnosno 0,3. Pregled je dan u Tablici 3.

Važni brojevi

  • broj novih slučajeva na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana: 65,12/100 000
  • broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana: 0,44/100 000
  • broj testiranih u 24 sata te udio pozitivnih testova u posljednjih 14 dana: 1722;  7,9 %.