novi set

Objavljene detaljne preporuke za vjenčanja i pogrebe, ali i kako se ponašati na dječjim igralištima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.05.2020 23:57
  • Objavljeno 05.05.2020 u 23:57
Ilustracija, dječje igralište

Ilustracija, dječje igralište

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali su niz novih preporuka za organizaciju vjenčanja i pogreba, ali i ponašanju na dječjim igralištima te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za održavanje vjenčanja i pogreba te otvaranje dječjih igrališta kao i na koji se način može baviti rekreativnim sportom na otvorenom.

Prilikom održavanja vjenčanja, radi zaštite zdravlja svih sudionika, preporuča se sljedeće:

Organizacija. Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice.

Sudjelovanje članova obitelji. Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Fizička distanca. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja. Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama.

Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera.

Maske za lice. Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos.

Pogrebnici i oni koji organiziraju pogreb, posljednji ispraćaj, polaganje urne, trebaju se pridržavati sljedećih savjeta:

• Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

• Ograničiti broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

• Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

• Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne.

• Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera.

• Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije. Potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera:

• Osigurati dostupnost tople vode, sapuna i jednokratnih papirnatih ručnika u toaletima te postaviti na ulaze u prostorije sredstva za dezinfekciju ruku.

• Osigurati dovoljan vremenski razmak između pogreba da se mogu provesti sve mjere čišćenja i dezinfekcija prostorija nakon svakog pogreba, posebno uzimajući u obzir često dodirivane predmete i površine.

• Osigurati da se prostorije redovno prozračuju.

• Ako je moguće, osigurati da postoje odvojen ulaz i izlaz kako bi se smanjila mogućnost bliskog. kontakta osoba koje ulaze i koje izlaze iz prostorije za ispraćaj.

• U zatvorenim prostorima preporuča se nošenje maski za lice ili medicinskih maski.

• Izbjegavati izražavanje sućuti uobičajenim kondoliranjem.

Ožalošćene osobe i predstavnici vjerskih zajednica trebaju se pridržavati sljedećih mjera:

• Održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca.

• Redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, ili ukoliko to nije moguće, korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke, posebice nakon kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa.

• Prilikom kašljanja ili kihanja prekriti nos i usta jednokratnom papirnatom maramicom koja se odmah odlaže u koš za smeće ili unutarnjom stranom lakta. Ožalošćene osobe koje su u samoizolaciji:

• Ožalošćenim osobama članovima obitelji koje su u propisanoj samoizolaciji zbog moguće izloženosti SARS-CoV-2 treba omogućiti dolazak na pogreb, posljednji ispraćaj. Propusnicu izdaje županijski stožer civilne zaštite na temelju zahtjeva osobe.

• Ne smiju dolaziti na pogreb ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili simptome respiratorne bolesti, čak i ako su vrlo blagi.

• Trebaju se pridržavati propisanog razmaka od 1,5 metra od drugih osoba, propisanih općih higijenskih mjera, koristiti vlastiti prijevoz i koristiti masku za nos i usta. Pri pogrebu i ispraćaju osoba koje su preminule uslijed infekcije SARS-CoV-2 treba

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom stavljanja u funkciju dječjih igrališta i rekreacijskih poligona na otvorenome preporuča se sljedeće:

Organizacija. Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju. Stavljaju se na raspolaganje i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome.

Fizička distanca. Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju odnosno podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Dezinfekcija i nošenje maski za lice. Za vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama. Pridržavati se svih općih i higijenskih mjera

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!