u kareliji

Objavljen video tajne Putinove rezidencije na sjeveru zemlje

31.01.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Na društvenoj mreži X prvi put je objavljen video tajne rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina na sjeveru zemlje, u ruskoj Republici Kareliji

Istražitelji centra Dossier uspjeli su zaviriti u obnovljenu unutrašnjost 'Putinove dače' u Kareliji deset godina nakon početka njezine izgradnje. Za tu Putinovu rezidenciju zna se od 2016. godine, ali do sada nije bilo tako detaljnih fotografija i videa. Prije više od desetljeća počeli su graditi njegovi prijatelji milijarderi iz St. Peterburga, uključujući Jurija Kovalčuka. Mještani kažu da se šef države pojavljuje ondje barem jednom godišnje, nakon posjeta samostanu Valaam, napisao je na X-u savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Prema dokumentima, područje rezidencije prostire se na površini od četvornog kilometra, ali uzimajući u obzir ograđene šume i uvale, to se povećava na četiri četvorna kilometra, dvostruko više od Kneževine Monako. Četverometarski vodopad Marjalahti trebao bi biti dio nacionalnog parka, no pristup mu je ograničen ogradom s bodljikavom žicom i danonoćnim osiguranjem. Za 'vlasnika slapa' nasuprot vodopada postavljena je sjenica kako bi se mogao sam diviti biseru nacionalnog parka.

  • +4
Putinova rezidencija u Kareliji Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Na području se nalaze tri objekta - Ribarska koliba, Štala i Vrtna kuća. Ali izgledom ne podsjećaju ni na kolibu ni na štalu, već su izgrađene u modernom stilu. U blizini jedne od kuća nalazi se nasip koji se pojavio nakon početka rata. Novinari pretpostavljaju da je ondje postavljen protuzračni sustav Pancir-S1 za Putinovu zaštitu.