poremećaj

Upaljen crveni i narančasti meteolarm za dio Hrvatske, slijedi promjena vremena

10.12.2021 u 21:15

Bionic
Reading

U subotu nas očekuje promjena vremena, a za dijelove Hrvatske DHMZ objavio je crveni i narančasti meteoalarm

Crveno upozorenje zbog bure objavljeno je za područje riječke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije te narančasto upozorenje za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, srednju i južnu Dalmaciju.

'Na području zapadne obale Istre, sjeverne i južne Dalmacije te kninske i splitske regije očekuje se jako jugo i istočni vjetar prijepodne u okretanju na buru i jačanju s najjačim udarima vjetra 90-130 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već generirali ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu', objavio je DHMZ.

Prognoza za subotu kaže da će prevladavati oblačno, u većini krajeva uz povremenu kišu. U Dalmaciji će kiša lokalno biti obilna, a vjerojatni su i pljuskovi s grmljavinom. U gorju povremeno snijeg, glavninom u Lici, a susnježice i snijega bit će i u nizinama, ponajprije u Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije.

Na kopnu će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočnjak i sjeverac, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita orkanska, koja može snijeg donijeti do obale. Još prijepodne u Dalmaciji umjereno i jako jugo i istočnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -4 do 0, na Jadranu od 4 do 9, a najviša dnevna u unutrašnjosti od 0 do 4 te od 7 do 13 °C duž obale.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL