POLICIJA ISTRAŽUJE PRIJETNJE

Bura zbog početka naplate parkiranja u Splitu, stižu otvorene prijetnje: 'Razbit ćemo i zapaliti opremu, batina je izašla iz raja'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 23.11.2021 13:41
  • Objavljeno 23.11.2021 u 13:06
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

U splitskoj četvrti Sućidar, u kojoj se dio stanovnika buni protiv početka naplate parkiranja na javnom parkiralištu izgrađenom prije tri godine, pojavili su se leci s otvorenom najavom prijetnji, nereda i nasilja. Alarmirana je policija

'Prvo trebamo ići svim legalnim metodama, a ako ne ide milom, onda na njihovu silu jedini je odgovor sila', stoji između ostalog na lecima zalijepljenima po zidovima zgrada u Krležinoj ulici. Potom se navode legalne opcije pritiska, a na koncu i 'učinkovitije metode':

'Onesposobiti videokamere, automate i ostalu opremu', 'obojati znakove', 'zapaliti ormarić s instalacijama', 'slati prijeteća pisma čelnicima koji su ovo zakuhali i uništavati njihovu privatnu imovinu' - neke su od njih. Zaključak letka glasi: 'Batina je iz raja izašla.'

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za tportal su potvrdili da su upoznati sa slučajem.

'Imamo saznanja o letku nepoznatog autora, a sadržaj kojeg se odnosi na garažu u Sućidru, u Krležinoj ulici. S obzirom na to da se u sadržaju letka između ostalog građane potiče da uništavaju imovinu koja se nalazi na prostoru garaže te se građane poziva na upućivanje prijetećih pisama, poduzet ćemo mjere i radnje iz nadležnosti policije, prvenstveno u cilju sprječavanja protupravnih radnji, ali i istraživanje vezano uz moguće postojanje elemenata poticanja na kaznena djela', rekla je glasnogovornica Antonela Lolić.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: N. N.

Garaža u Sućidru dovršena je 2018. godine, ima 304 parkirališna mjesta i stajala je 6,8 milijuna kuna. Otvorena je neposredno uoči kotarskih izbora i upravo tada je - pod pritiskom građana u politički osjetljivom periodu - odlučeno da se parkiranje neće naplaćivati. Ovo je ujedno jedini objekt ovakve vrste u Splitu koji se još uvijek koristi potpuno besplatno.

Garaža u Sućidru koštala je 6,8 milijuna kuna...

Garaža u Sućidru koštala je 6,8 milijuna kuna...

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Split

Po odluci gradske vlasti, garaža je predana na upravljanje tvrtki Split parking i uskoro prelazi u novi režim naplate po satu korištenja, s time da će stanarima obližnjih zgrada biti ponuđena mjesečna pretplata po cijeni od 90 kuna - ali bez mogućnosti rezervacije mjesta. U najvećem dijelu gradskih objekata vladaju nešto drugačija pravila: stanarska pretplata stoji 290 kuna, ali to uključuje rezervirano mjesto, pa su garaže često poluprazne dok su okolne ulice pretrpane automobilima.

...ima 304 parkirališna mjesta

...ima 304 parkirališna mjesta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Split

I to će se, kako doznaje tportal, uskoro početi mijenjati, pa će stanari i u drugim dijelovima grada dobiti mogućnost kupnje pretplate po cijeni od 90 kuna, ali će izgubiti 'vlastito' mjesto. Pretpostavlja se da će češća cirkulacija automobila dovesti do većeg korištenja garaža i smanjenja gužvi oko njih.

Miljenko Modrić, predsjednik Gradskog kotara Sućidar

Miljenko Modrić, predsjednik Gradskog kotara Sućidar

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Predsjednik Gradskog kotara Sućidar Miljenko Modrić (HDZ) za tportal je kazao da ovaj garažni objekt mora biti predan na upravljanje jer bi uloženih sedam milijuna kuna u suprotnom vrlo brzo počelo propadati. 'Podržavamo naše stanovnike da s gradskom vlasti pronađu najbolje rješenje i da sve bude u skladu sa zakonom', rekao nam je Modrić. Upoznat je sa sadržajem letka koji se ovog tjedna pojavio u Krležinoj ulici.

'Koliko sam shvatio, radi se o nekom anonimnom autoru. Prijetnje nasiljem i uništavanjem imovine su apsolutno neodgovorne, to je kazneno djelo', rekao nam je Modrić.

Bojan Ivošević, zamjenik splitskoga gradonačelnika

Bojan Ivošević, zamjenik splitskoga gradonačelnika

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević za tportal kaže da nema smisla komentirati svaki pokušaj otpora uvođenju komunalnog reda. 'Glasna populistička predizborna obećanja iz redova HDZ-a uoči kotarskih izbora ni na koji način nas ne obavezuju. Novi model upravljanja primijenit će se ne samo u garaži u Sućidru, nego i u svim ostalim gradskim garažama - uostalom, upravo takav model funkcionira u Zagrebu i u većini europskih zemalja. Pored svega toga, mogućnost rezerviranja parkirališnog mjesta nije u skladu ni sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, komunalna usluga mora svim građanima biti dostupna po istim uvjetima', kaže Ivošević.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga

Marko Bartulić, direktor Split parkinga

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Direktor Split parkinga Marko Bartulić za tportal potvrđuje da naplata parkiranja u garaži Sućidar započinje 1. prosinca te da je ova tvrtka već zaprimila 240 zahtjeva za pretplatu.

'Po Zakonu o komunalnom gospodarstvu, usluga parkiranja mora biti dostupna svima, a stanari mogu imati povlaštenu cijenu, što u našem slučaju iznosi 90 kuna mjesečno. Da, jednak model uvest ćemo i u ostale gradske garaže', kaže Bartulić.

I on je vidio letak koji se pojavio u Krležinoj ulici, no ne želi ga ni komentirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!