GONG TRAŽI OD VLADE

Objavite sve ugovore o nabavi!

25.01.2012 u 14:00

Bionic
Reading

GONG je poručio novoj Vladi kako od nje, u nastavku borbe protiv korupcije, očekuje poštivanje dosadašnje sudske prakse i podizanje standarda transparentnosti. Vladu su pozvali da objavi sve dosadašnje i buduće ugovore te njihove dodatke kad je riječ o nabavi proizvoda i usluga ministarstava i ostalih državnih tijela

'Ako Vlada ne skine oznaku tajnosti i ne objavi sve sporne ugovore, ugrozit će svoj kredibilitet u borbi protiv korupcije prema hrvatskoj javnosti i monitoringu Europske unije, ali i u globalnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast', poručili su iz GONG-a.

Po njima bi bilo 'apsurdno da aktualna Vlada inzistira na odbijanju skidanja oznake tajnosti s ugovora koji je prethodna Vlada, preciznije Ministarstvo pravosuđa, potpisalo s američkom lobističkom i odvjetničkom tvrtkom, dok se istovremeno taj ugovor objavljuje na internetskim stranicama američkog ministarstva pravosuđa'.

Podsjetili su i na slučaj u kojem je GONG od Ministarstva uprave tražio uvid u ugovor između tog ministarstva i APIS IT, vezano za vođenje popisa birača. Upravni sud je 2010. presudio u korist GONG-a, uz napomenu da se uvid u ugovor može ostvariti, uz zaštitu samo onih dijelova koji se odnose na osobne podatke i poslovne tajne.

'Kako bi se spriječile ovakve situacije u budućnosti, GONG ponavlja da traži izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka koji nisu usklađeni s Ustavom u pogledu provođenja testa javnog interesa i klasificiranja dokumenata', zaključuju u priopćenju koje je potpisao Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.