ORKANOVA KNJIGA

Objavio popis aboliranih pripadnika 'vojske RSK'

21.01.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža - Orkan objavio je knjigu 'Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija' u kojoj je, između ostalog, objavio i popis imena više od 7.000 pripadnika tzv. RSK, donosi Večernji list. 'U vrijeme neposredno nakon objave Registra branitelja smatrao sam kako je važno da javnost sazna tko su bili oni koji su se borili protiv hrvatskih branitelja', objasnio je Pandža

Pukovnik Ivica Pandža, koji je ujedno i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, dodatno pojašnjava kako je riječ o 'knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere tzv. Republike Srpske Krajine koji su nađeni nakon Oluje'.

'Iz pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja sudjelovao velik broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svatko mogao odlučiti hoće li sudjelovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu. Također, dokumenti govore da nisu svi u ratu bili samo 'kuhari', 'šoferi', 'bolničari' ili su samo 'čuvali seoske straže', jer već popis naoružanja i njihov broj govori da su osobno i masovno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku', rekao je Pandža za Večernji list.

Po njegovu mišljenju, riječ je 'o ljudima koji su tijekom Domovinskog rata bili paravojno organizirani i angažirani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primijenjen je Zakon o općem oprostu donesen u Saboru 1996. godine'.

'Ova knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njihov sadržaj. Trebali bi jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva', zaključuje Ivica Pandža - Orkan.

209929,74511,189581,201350