PROTIVNIK KULTA LIČNOSTI

Obitelj traži uklanjanje spomenika Janezu Drnovšeku

22.12.2011 u 21:10

Bionic
Reading

Kip Janeza Drnovšeka postavljen u čast tom slovenskom političaru 2008., malo nakon njegove smrti, vjerojatno će morati biti uklonjen na želju pokojnikove obitelji.

Drnovšekov sin Jaša Drnovšek u četvrtak je na općinskom sudu u Trbovlju koje odlučuje o tom zahtjevu rekao da se njegov otac za života protivio iskazivanju političke idolatrije i kultu ličnosti. Zato se zajedno sa ostalom rodbinom sudskim putem bori da se brončani kip Janeza Drnovšeka, rad kipara Mirsada Begića, postavljen u mjestu Zagorje ob Savi, ukloni, a isto tako da se preimenuje park koji su po Janezu Drnovšeku nazvali tamošnji općinari.

Općina Zagorje je postavljanjem kipa mog oca ponizila cijelu obitelj, rekao je Drnovšekov sin.

Općinu Zagorje u kojoj je Drnovšek i pokopan zastupao je predsjednik općine Matjaž Švagan, dugogodišnji lokalni funkcioner stranke koju je niz godina na nacionalnoj razini vodio Drnovšek, a uz to i dugogodišnji Drnovšekov prijatelj.

On tvrdi da je općina Drnovšeku koji je kao političar bio javna i nadaleko poznata ličnost željela iskazati počast te da mu je sam Drnovšek s kojim se poznavao niz godina uvijek govorio da djeluje po svom osjećaju, onako kako misli da je pravilno.

Sud će svoju odluku glede spomenika stranama dostaviti pismenim putem u roku od 30 dana.