SREDOZEMNA CIKLONA

Obilna kiša izazvala poplave po Dalmaciji

02.06.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Posljednjih 36 sati u nekim mjestima Dalmacije palo je više kiše od prosjeka za cijelo ljeto zbog sredozemne ciklone koja je protekle noći sa svojim središtem ušla u Jadran i uzrokovala snažnu promjenu vremena i obilnu kišu, izvijestila je danas Udruga 'Crometeo-motrenje i prognoziranje vremena'

Najkritičnije je u Imotskom, gdje je u tom razdoblju palo 170 litara kiše po metru četvornome, a slijede Kaštel Gomilica sa 107 litara po metru četvornome, Šibenik sa 100, Split s 97 litara po metru četvornome, Hvar s više od 80 litara po metru četvornome itd., rekao je dopredsjednik Udruge "Crometeo-motrenje i prognoziranje vremana" Rade Popadić.

Poplavljeni imotski vinogradi

Imotsko polje je poplavljeno, a u svim srednjodalmatinskim rijekama brzo je porasla razina vode, rekao je, dodajući kako su u više gradova i naselja u Dalmaciji vatrogasci morali ispumpavati vodu koja je prodrla u podrume, kafiće i prodavaonice te stanove, a najviše takvih intervencija bilo je u Omišu.

Obilne kiše u Dalmaciji početkom lipnja i jaku promjenu vremena izazvale su previsoke temperature u svibnju, objasnio je Popadić.

Kaže kako obilne kiše u Dalmaciji početkom lipnja nisu neuobičajene, nego se ponavlja situacija kakva je bila u posljednjih pet godina.

Nestabilno vrijeme u Dalmaciji zadržat će se i danas, a već od srijede vrijeme će se pobošljati i počet će sunčanija razdoblja, ali će lokalnih pljuskova i u idućih nekoliko dana poslijepodne biti, osobito u Dalmatinskoj zagori, rekao je Popadić.

Lokalni mediji upozoravaju vozače na opasnost od odrona. Velika kamena gromada jutros je pala s padina Marjana na cestu, ali, kako je rečeno, nitko nije stradao.