ZAUZETI GRADONAČELNIK

Obersnel nije došao na suđenje inspektorici

14.05.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Suđenje riječkoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović (1953.) i još petero osoba osumnjičenih za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te za protuzakonita posredovanja nastavljeno je danas svjedočenjem slikara Voje Radoičića, a nedolazak jednog od svjedoka, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela opravdan je ranije preuzetim obvezama.

Radoičić je svjedočio o slikama, koje je, kako je rekao, vjerojatno poklonio 5-optuženoj bivšoj ravnateljici Direkcije poslovnih prostora u riječkoj gradskoj upravi Željki Marković, kazavši da ju poznaje s Korza.

Vjerojatno sam joj poklonio kao što sam poklonio svakoj zgodnoj ženi, koja je sa mnom gubila vrijeme, rekao je Radoičić potvrdivši da je bio korisnik ateljea, tj poslovnog prostora u vlasništvu gradske uprave do siječnja ove godine, a da je sada u mirovini. Dodao je da ne zna točno koliko joj je slika poklonio, da poznaje puno ljudi i da je sigurno polovica njegovih slika "ovako otišla".

Na pitanje je li Marković imala veze s odabirom prostora za njegov atelje, Radoičić je odgovorio da misli da teoretski jest, ali da ne zna u kolikoj mjeri.

Danas je, također na poziv branitelja, trebao svjedočiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ali je njegov nedolazak opravdan podneskom u kojem je navedeno da se nije mogao odazvati zbog ranije preuzetih obveza.

U nastavku je svjedočila Maja Bubalo, koja je tijekom 2011. bila državna inspektorica, o nadzoru u zlatarnici u kojoj je prvooptužena Gregorović, kako je, pak, kasnije svjedočila vlasnica zlatarnice Vera Donat, kupovala nakit. Bubalo je opisala obavljeni nadzor, kazavši da na nekoliko predmeta nije jasno vidjela žig, te da je naknadnom provjerom u zavodu za mjeriteljstvo utvrđeno da je žig ispravan.

Donat je kazala da je Gregorović više puta prodala nakit, te da joj je jednom prodala lančić za 100 kuna, ali da nije izdala račun i tu prodaju propisno evidentirala.

Da su Željki Marković, kod koje je pronađen veći broj umjetničkih slika, poklanjali slike posvjedočili su još supružnici Gordana i Fedor Stipanov, Željko Jovanović i slikar Duško Eterović, a suđenje je nastavljeno svjedočenjem još nekoliko osoba.

USKOK je u rujnu 2011. podignuo optužnicu protiv inspektorice Biserke Gregorović (1953.), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu u Rijeci Nevije Mišćak (1958.), inspektora Marka Gašperova (1975.) i Bojana Kuprešanina (1977.), ravnateljice Direkcije poslovnih prostorija u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković (1952.) te umjetnika Klasa Grdića (1963.). Suđenje je počelo u studenome prošle godine, a svih šestero ne smatraju se krivima.

Po optužnici, Gregorović je od siječnja do travnja 2011. od Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima obrta za čiji nadzor nije bila ovlaštena. Te je podatke dostavljala vlasnicima obrta kako bi izbjegli prekršajnu odgovornost, a od njih je zauzvrat za sebe i inspektore tražila i dobila nakit i druge darove.

Marković je u svibnju 2011. na zahtjev Gregorović dopunila natječaj za zakup gradskih poslovnih prostorija i tako isključila druge zainteresirane natjecatelje te omogućila da se na dražbi jedino javi kći prvookrivljene. Pošto je zaključen ugovor o zakupu poslovnih prostorija, Marković je od Gregorović dobila dar.

Osim toga, Marković je obavijestila Grdića da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostorije te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu - atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od Grdića na dar dobila dvije umjetničke slike.