HDZ-OV PRIJEDLOG

Obersnel: Nema razloga za spomenik Tuđmanu u Rijeci

29.05.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Kandidat za gradonačelnika Rijeke u još jednome mandatu Vojko Obersnel (SDP) rekao je danas kako smatra da nema razloga da Rijeka dobije spomenik prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, ali će, ako Gradsko vijeće odluči drugačije, poštovati takvu odluku.

Obersnel je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o spomeniku bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu budući da je podizanje spomenika predložio njegov protukandidat Hrvoje Burić (HDZ).

Objasnio je kako osobno ne vidi razlog da se taj spomenik podiže jer prvi hrvatski predsjednik nijednom tijekom mandata nije službeno posjetio Rijeku kao jedinicu lokalne samouprave, niti se sastao s njezinim vodstvom.

'Dolazio je samo na stranačke skupove u Rijeci', dodao je Obersnel.

Na posljednjoj konferenciji za novinare prije drugog kruga izbora, na kojima će se suočiti s kandidatom koalicije HDZ–HSS-HSP AS Hrvojem Burićem (HDZ), Obersnel je rekao kako vjeruje da će građani prepoznati sve što je učinjeno iako je mnoge riječke projekte opstruirala HDZ-ova vlada.

Dodao je da nije spominjao opstrukcije da bi tražio alibi za sebe, nego želi reći da se moglo učiniti više i bolje te da su smiješne priče po kojima bi u Rijeci trebali biti zahvalni da se kroz državnu politiku gradilo sveučilište ili dio cesta.

Poručio je građanima kako vjeruje da će u drugome krugu odabrati europsku Rijeku, što, kako je rekao, jamči program 'Koalicije 2020' u kojoj je, uz SDP, još šest stranaka.

Obersnel je u nastavku podsjetio na glavne odrednice koalicijskog programa od kojih je prva globalno pozicioniranje Rijeke kao važnoga prometnog čvorišta, što podrazumijeva razvoj riječkoga prometnog smjera i osnutak logističkih zona.

Druga je odrednica razvoj novih tehnologija na temelju društva znanja i u suradnji sa sveučilištem, a treća osiguranje socijanog dostojanstva za sve građane, što uključuje stanogradnju, uređenje grada i druge programe.

U vezi s nedavnom izjavom HDZ-ovca Davora Ive Stiera da Rijeka treba biti europski grad, Obersnel je rekao da se slaže s tom tvrdnjom te da upravo 'Koalicija 2020' nudi europsku budućnost toga grada. Istaknuo je da je Rijeka sudjelovala u projektima kojima se iz fondova EU-a osiguralo oko 70 milijuna eura, dodajući da je ukupna iskorištenost tih fondova prije bila oko 36 posto, a sadašnja vlada povećala je njihovu iskorištenost na više od 75 posto.