rezime mandata

Obećavao je desetke gotovih kuća i stotine gradilišta na Banovini. Provjerili smo što se ostvarilo od onoga što je Paladina govorio početkom mandata

27.12.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Još je par dana ostalo do druge obljetnice velikog potresa na Banovini, a dio stanovnika pogođenih područja i dalje dočekuje još jednu Novu godinu u kontejnerima. Obnova već dvije godine ne ide dovoljno brzo, a sada se govori i o odlasku ministra Ivana Paladine, koji je prije samo nekoliko mjeseci predstavio veliki plan obnove

'Nisam bio uključen u proces obnove, pripremio sam se i upoznao sa stanjem u satima i danima do sada, konzultirao sam se sa stručnjacima, vjerujem da sam detektirao glavne probleme, znam da mi građani kojima su uništeni domovi ne mogu dati 100 dana mira, dajte mi nekoliko tjedana i pokazat ću konkretne rezultate', govorio je u ožujku kada je imenovan ministar graditeljstva Ivan Paladina.

Nije imao ni 100 dana mira, a sudeći prema neslužbenim informacijama nije dobio ni godinu dana mandata te su njegovi dani na mjestu ministra odbrojani.

Kada je Paladina u ožujku preuzeo mjesto ministra, prema informacijama Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na Banovini, bilo je predano 585 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu. U programu uklanjanja i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća nalazile su se 133 kuće, bile su potpisane 43 izjave o odabiru zamjenske/tipske kuće, potpisano je bilo 35 obostranih ugovora o izgradnji zamjenske kuće, na potpisu je bilo 8 ugovora o izgradnji zamjenske kuće, za uklanjanje je bila 21 kuća, geodetska i geomehanička snimanja izvodila su se na 10 kuća, u izgradnji je bilo 12 kuća. Na 1.887 obiteljskih kuća bili su gotovi radovi nekonstrukcijske obnove, a u sklopu samoobnove obnovljeno je 777 kuća.

Samo mjesec dana od imenovanja, Paladina je u travnju predstavio i veliki plan ubrzanja obnove, a tada je govorio da je cilj do kraja ljeta započeti radove na svim vrstama obnove, na području svih županija. 'Prioritet je da svim građanima koji su sada u kontejnerima ili hostelima osiguramo to da provedu zimu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju', govorio je tada Paladina.

  • +39
Život u kontejnerima u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Cilj mu je bio i do kraja ljeta započeti radove na svim konstrukcijskim obnovama i zamjenskim kućama, no već u rujnu se pokazalo da do toga nije došlo. Hvalio se tada Paladina da su ostvarili cilj od 200 gradilišta, no to se ne odnosi samo na obiteljske kuće. 'Govorimo o 80-ak gradilišta zamjenskih, obiteljskih kuća na Banovini, o 16 višestambenih zgrada koje se grade na Banovini, imamo 40-ak gradilišta konstrukcijske obnove na području grada Zagreba, imamo više od 100 gradilišta konstrukcijske obnove javnih objekata. To je cilj koji smo ostvarili', govorio je Paladina u rujnu.

Dao je tada novo obećanje - do zime će biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća. Zime je već dobrano krenula, a što pokazuju rezultati?

Prema posljednjem izvještaju Stožera za uklanjanje posljedica potresa na Banovini od prije desetak dana, u dvije godine od potresa završeno je samo 6 zamjenskih kuća (1 donatorska). U programu uklanjanja i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća nalazi se 317 kuća (Sisačko-moslavačka županija - 309, Zagrebačka županija - 8), trenutačno potpisano 126 izjava o odabiru zamjenske/tipske kuće: 86 kuća u izgradnji (9 donatorskih), 17 pripremni radovi, 12 uklanjanje). Dosad je ugovorena gradnja 578 kuća (78 kuća suha drvena građa, 404 kuće klasična zidana gradnja, 96 montažnih drvenih kuća). Zaprimljene su i 79 odluke za konstrukcijsku samoobnovu (64 za obiteljske kuće, 3 izgradnja novih kuća i 12 za obnovu zgrada).

Tisuće u kontejnerima i mobilnim jedinicama čekaju novi dom

Prema podacima iz studenog, na obnovu kuća porušenih u ožujku i prosincu 2020. u zagrebačkom i petrinjskom potresu u mobilnim stambenim jedinicama trenutno čeka 4468 ljudi, od kojih je 493 smješteno u kontejnerskim naseljima u Sisku, Petrinji i Glini, dok se ostali nalaze u kontejnerima uz svoje kuće.

Što se pak tiče nekonstrukcijske obnove, zaprimljeno je 8618 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, što se ne odnosi samo na obiteljske kuće. A što se tiče obiteljskih kuća, nekonstrukcijskih radovi se izvode na 620 obiteljskih kuća, radovi su dovršeni na 4.056 obiteljskih kuća, a u sklopu samoobnove obnovljena 1.081 kuća.

  • +4
Ivan Paladina Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

I dok su se brojke povećale, barem one oko ugovorene gradnje, broj završenih obiteljskih kuća je mizeran, a dovršeno je samo pola zamjenskih kuća koje su bile u izgradnji kada je Paladina u ožujku preuzeo mjesto ministra. Najavljivao je Paladina ubrzanje administracije, no prevelikih pomaka nije bilo.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Paladina smatra da bi obnovu trebalo centralizirati, jer ministarstvo sada na puno procesa nema utjecaja. Naime, ministarstvo uglavnom rješava administraciju, odnosno izdaje dozvole i rješenja, a postupke javne nabave provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje kojemu je na čelu HDZ-ov Gordan Hanžek. U cijelom postupku je i Fond za obnovu, Inspektorat koji nadzire građenje, Stožer za obnovu te još dva kontrolna tijela. Uz to, sada se već i glasno šapuće da Paladina i Hanžek nisu u dobrim odnosima, a problem dodatno stvaraju i kadrovi u dvije glavne institucije, koji navodno nisu dovoljno stručni za poslove u procesu obnove.