sjednica stožera

[FOTO] Novi ministar graditeljstva stigao na Banovinu: 'Pun sam entuzijazma i odlučnosti, svjestan sam da mi građani ne mogu dati sto dana mira'

12.03.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Proces obnove na Banovini ni u jednom trenutku nije zaustavljen, trenutno se od temelja gradi 29 obiteljskih kuća, a idući tjedan znat će se izvođače izgradnje prvih 10 višestambenih zgrada, rekao je u subotu u Petrinji načelnik Stožera CZ za sanaciju šteta od potresa Tomo Medved.

Na sjednica Stožera Civilne zaštite za sanaciju posljedica razornog potresa po prvi put je nazočio i novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

"Ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen ili doveden u pitanje, unatoč svih okolnosti izazvanih agresijom Rusije na Ukrajinu", izjavio je novinarima nakon redovitog sastanka načelnik Stožera CZ za sanaciju šteta od potresa potpredsjednik Vlade Medved.

Na petrinjskom sastanku, uz novog ministra Paladina, sudjelovali su i državni tajnik Gordan Hanžek koji je podnio cjelovitu informaciju o svim programima obnove i predstojećim aktivnostima, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te predstavnici Petrinje i Gline.

"Već idući tjedan znat ćemo izvođače koji će početi izgradnju prvih deset višestambenih zgrada. Sa županom i gradonačelnicima analizirali smo sva pitanja u njihovoj nadležnosti, uz prepoznavanje prioriteta. Uvjeren sam da sa svim onim što ministar Paladina donosi na ovu važnu poziciju, dodatno će se intenzivirati obnova Banovine. Vjerujem da ćemo postići taj efekt i da će građani koji nestrpljivo očekuju povratak u svoje domove biti zadovoljni", rekao je ministar Medved.

Ministar Paladina je izjavio da je angažiran na dodatnom detektiranju prepreka koje se već rješavaju. Počeli su radovi na izgradnji deset zamjenskih kuća, a uskoro će ih biti tridesetak, dodao je.

Rekao je kako shvaća građane koje zanima kada će se gradilišta brojati u stotinama. "Pun sam entuzijazma i odlučnosti i svaki dan po 15 radnih sati počeo sam s rješavanjem pojedinačnih operativnih prepreka; svjestan sam da mi građani ne mogu dati sto dana, ali je razumno da imam jedan period mira", dodao je.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je izvijestio da je županija prijavila 68 projekata na Fond solidarnosti u vrijednosti većoj od 698 milijuna kuna, od čega se 52 projekta odnose na građevinu, odnosno 40 zgrada, 12 cesta, 20 zdravstvenih objekata, 11 obrazovnih i devet objekata s područja kulture.

Celjak je istaknuo da za nekoliko dana počinje obnova Doma za starije osobe u Glini.

Paladina: Fokusiran sam na posao

Na novinarsko pitanje da li mu je 'otegotna okolnost moguća istraga o njegovom ranijem djelovanju', odgovorio je kako je fokusiran na posao koji je ispred njega.

Novinari su i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića pitali smatra li da je zbog sumnji i moguće istrage o ranijoj dodjeli poticaja postao teret postupku obnove. Milošević je rekao kako situacija nije ugodna, ali da kao javna osoba mora biti spreman nositi se i s takvim teretom. Ipak, naglasio je, i nadalje će davati svoj doprinos u postupku obnove, kao što je radio i do sada, od osnivanja Stožera.

  • +8
Sjednica Stožera za obnovu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Obnova na Banovini

Na sjednici Stožera CZ za sanaciju posljedica razornog potresa na Banovini iznijeti su dosadašnji učinci obnove s financijskim pokazateljima i postignućima u obnovi.

Trenutno se od temelja gradi 29 obiteljskih kuća, a u ponedjeljak, 14. ožujka, počinje gradnja još tri kuće što će iznositi 32 započete gradnje obiteljskih kuća od 38 potpisanih ugovora s korisnicima, istaknuto je.

Kada je u pitanju nekonstrukcijska obnova do sada je obnovljeno 1.724 kuće i uz 750 samoobnovljenih to su 2.474 obnovljene kuće, od ukupno 8.271 zahtjeva za obnovu.

Trenutno se obnavlja još 950 kuća što će postojećom dinamikom rezultirati završetkom nekonstrukcijske obnove iduće jeseni, rečeno je. Do sada je na ovom obliku obnove utrošeno 66 milijuna kuna od 215 milijuna ugovorenih.

Najavljeno je da će uskoro započeti i obnova prvih 160 kuća iz programa konstrukcijske obnove, dok 17 projektanata izrađuje dodatnih 1.100 projekata.

Sljedeći tjedan otvaraju se ponude za izgradnju četiri  višestambene zgrade u Petrinji, a 25. ožujka za još četiri  zgrade što je ukupno 135 milijuna kuna. Njihova izgradnja započet će u travnju.