ŽRTVA KUPOVINE GLASOVA

'Obećali su nam 200 kuna za glas, ali nisam znao da moram postati Mađar'

16.09.2016 u 13:55

Bionic
Reading

Uplašena za sigurnost svoje obitelji, osoba koja je odvedena na upis u registar birača mađarske nacionalne manjine željela je ostati anonimna, ali je za tportal.hr opisala kronologiju događanja - kako je njemu i supruzi poznanik Mađar ponudio po sto kuna da izađu na izbore, a kao protuuslugu za novčanu naknadu u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije potpisali su da su Mađari. Ovako je prema svjedočenju našeg sugovornika teklo počinjenje kaznenog djela kupovine glasova, što je naknadno prijavio policiji

'U našu je kuću došao Atila Soka, vjerojatno kao izaslanik kandidata Jankovicsa, a kojeg poznajemo dosta dugo, i ponudio je meni i supruzi po 100 kuna da idemo na glasovanje. Pristali smo, svaka kuna nam je dobrodošla, ali nije bilo riječi o tome da trebamo biti Mađari. Nakon desetak dana Soka je ponovo došao i rekao da trebamo otići potpisati u Osječko-baranjsku županiju, a na upit što trebamo potpisati, nije odgovorio', počinje svoju priču naš sugovornik, moleći da mu zaštitimo identitet jer strahuje od odmazde lokalnih moćnika u toj maloj sredini.

U prostorijama Županije, kako otkriva nadalje, dobili su prazan papir koji su potpisali, a na upit službenice jesu li Mađari, umjesto njih je odgovorio Soka da jesu. To su i oni zbunjeno potvrdili.

'Više niste Hrvat nego Mađar', obavijestila me je službenica, a to mi je vani ponovio i Soka. Nakon nekoliko dana supruga je dobila sto kuna, a meni je to obećano nakon glasovanja. Prije samih izbora Soka je nazvao i još jednom me podsjetio da treba zaokružiti broj jedan na listi, odnosno kandidata Roberta Jankovicsa', kaže nam svjedok upisivanja drugih nacionalnosti u mađarsku manjinu.

Nakon nekoliko dana dobili su pismo koje im je uputio gospodin Šandor Juhas, tadašnji zastupnik mađarske manjine, i zaželio im dobrodošlicu u zajednicu. Ubrzo su, kaže, kontaktirali s Juhasom i izjavili da oni nisu Mađari. Stoga su se zajedno s njim uputili u Policijsku postaju Beli Manastir te su dali svoj iskaz.

Kako je riječ o socijalno ugroženoj obitelji, u cijelu priču, prema izjavama svjedoka, uključila se socijalna radnica (ime poznato redakciji) koja je obilazila obitelji i agitirala za kandidata Jankovicsa. Uz donošenje poklon paketa, bilo je tu ucjena te spominjanja oduzimanja djece i prijave policiji, a nekim obiteljima, prema njihovim izjavama, iz Centra za socijalnu skrb prijetili su nevjerojatnim ultimatumima.

'Kad smo posjetili Centar za socijalnu skrb jer smo tražili neku jednokratnu pomoć, zaprijetili su da će nam oduzeti djecu ako ne okrečimo kuću', kaže otac obitelji, uplašen takvom prijetnjom, i dodaje: 'Iako nam nije rečeno da je to direktno povezano s izborima, s obzirom da se sve događalo prije toga, zaključio sam da je ipak riječ o pritisku za glasovanje.'

O upletenosti svojih djelatnika u aferu ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir Đimi Fuštin kaže: 'Moja obveza nije da reagiram na ovo. To ću učiniti na ulazne dokumente policije ili odvjetništva. Prema tome, sve je ovo rekla-kazala. Dokle god je policija na potezu, neka rade, a ja, ako dobijem išta službeno, onda sam na potezu. Ne smijem ništa prejudicirati - to je izašlo u novinama, pa očekujem da će nadležna tijela, policija i odvjetništvo odraditi svoje. Ovako je preuranjeno za bilo što, nažalost.'


DIP ne zanimaju muljaže s glasovima, poražena snaga podnosi kaznene prijave policiji i Državnom odvjetništvu

Premda je Državno izborno povjerenstvo odbilo prigovor Saveza mađarskih udruga (SMU) na čelu s dosadašnjim saborskim zastupnikom Šandorom Juhasom, u SMU ne odustaju i pripremaju dokumentaciju za prijavu DORH-u. U prijavi podnesenoj DIP-u tvrdili su da je kandidat za zastupnika mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics u kampanji, zajedno sa svojim suradnicima, nagovarao pripadnike drugih nacionalnosti da se u popis birača upišu kao Mađari, uz novčanu naknadu od 200 kuna, poput našeg sugovornika s početka priče.

Svoje tvrdnje Savez mađarskih udruga potkrijepio je i izjavama još nekolicine osoba koje su javno progovorile i posvjedočile da su vožene na upis. Smatrajući da je povećani broj birača bitno utjecao na ishod izbora, Savez je zatražio ponavljanje izbora zastupnika mađarske manjine, do kojeg je došlo, tvrde, na nezakonit način.

No DIP je prigovor ocijenio neosnovanim jer promjena podataka o nacionalnosti, koja je obavljena na vrijeme, ne predstavlja nepravilnost u postupku provedbe izbora. Naime, prema informacijama iz DIP-a, svaki građanin ima pravo najkasnije deset dana prije izbora pregledati svoj upis u registar te zatražiti ispravak ili dopunu. A nakon deset dana zabranjuje se daljnji unos podataka u registar iz kojeg se onda sastavlja popis birača. Stoga samu sumnju podnositelja prigovora u DIP-u ne smatraju dostatnom za utvrđivanje nepravilnosti u izbornom postupku.

Upravo u toj zakonskoj odredbi, kojom se građanima dozvoljava izmjena nacionalne pripadnosti deset dana prije izbora, problem vidi Deneš Šoja, zamjenik izbornog kandidata Juhasa i član predsjedništva SMU-a, stoga je najavio kako će SMU inicirati izmjenu tog dijela zakonodavstva.


A prema podacima koje je iznio novoizabrani zastupnik Jankovics, postavlja se pitanje je li mađarski model primijenjen i kod drugih manjinskih zajednica.

'Uistinu, taj broj od 852 Mađara više u odnosu na prošlu godinu šokantan je i ne znam što se zbiva, zašto je to tako. Činjenica je da je u isto vrijeme kad je porastao broj Mađara, za 852, broj Talijana porastao za 1.128 osoba, Srba za 8.856, Čeha i Slovaka za 307, kod grupe od dvanaest manjina za 674, a one grupe u kojoj su Bošnjaci za 3.000. Dakle, pojavilo se 15 tisuća novih deklariranih pripadnika nacionalnih manjina, a to je ogroman broj i ne znam kako je to moguće kad znamo da nas je svaki dan sve manje', kaže Jankovics.

Sramotan slučaj zastupnika Jene Adama

Mrlju na političko djelovanje Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) ostavilo je i neprimjereno ponašanje njihovog nekadašnjeg saborskog zastupnika Jene Adama koji je priznao da je proračunski novac od 257 tisuća kuna, koliko je dobio na ime troškova na terenu, trošio za otplatu kćerkinog stana. 'Gospodin Jene je bio kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske na izborima 2003. godine i pobijedio je kao takav, da bi potkraj 2004. bio uhvaćen u pronevjeri proračunskih sredstava i mi smo ga tada isključili iz našeg članstva, a on je prešao u SMU', kaže Jankovics.

No, za sada, sve će se bazirati na izjavama svjedoka koji su se na nagovor, a i obećana novčana sredstva, upisivali u registar mađarske manjine, što bi trebalo biti dostatno za utvrđivanje počinjenja kaznenog djela. Uplašeni novonastalom situacijom, neki od njih dragovoljno su se otišli prijaviti u policijsku postaju. Iz PU osječko-baranjske na naš upit kratko su potvrdili da imaju saznanja o tome, a da će policijski službenici izvršiti zakonom propisane provjere tih saznanja.

O kaznenoj prijavu koju će SMU podnijeti DORH-u prozvani Jankovics kaže
: 'Oni mogu prijavljivati što hoće, a činjenica je da su uvjerljivo izgubili izbore u 22 od 28 mjesta. Spominjali su Općinu Čeminac kao mjesto u kojem je narastao broj Mađara, a danas je na službenoj stranici DIP-a objavljen rezultat, prema kojem je gospodin Juhas uvjerljivo pobijedio 23:10, pa ako je netko pripisivao Mađare u toj općini, očito je to bio Juhas. Međutim, ostaje važnije pitanje kako je moguće da se pojavio toliki broj novih pripadnika nacionalnih manjina kad znamo da nas je svaki dan sve manje'.

Neprimjereno miješanje mađarske države u hrvatske izbore!

Osim o manipulaciji biračima, donedavni saborski zastupnik mađarske manjine upozorio je na još jednu indikativnu stvar, a to je utjecaj matičnih zemalja na manjinske zajednice u Hrvatskoj. Još jednom kao primjer poslužila je mađarska zajednica. Naime, Demokratsku zajednicu Mađara Hrvatske, tvrdi Juhas, najvećim dijelom financira mađarska vlada i vrlo je znakovito to što se Mađare unatrag mjesec i pol svaki vikend vozilo u obližnje kupalište Harkanj, za što im je Jankovics dijelio besplatne ulaznice. Dana su i obećanja o 12 milijuna kuna pomoći mađarske vlade poduzetnicima u Hrvatskoj, a u konačnici je uslijedio javni poziv kojim je mađarska vlada otvoreno agitirala. Na manifestaciji povodom obilježavanja Svetog Stjepana u Batini državni tajnik zadužen za nacionalnu politiku vlade Mađarske, Potapi Arpad Janoš, poticao je Mađare u Hrvatskoj da sudjeluju na prijevremenim parlamentarnim izborima te da zatraže mađarsku listu i glasuju za kandidata DZMH.

'Budućnost Mađara u Hrvatskoj važna je za mađarsku vladu i za cijelu mađarsku naciju', izjavio je prigodom proslave Potapi Arpad Janoš, a cijeli tekst objavljen je u tjedniku DZMH-a, Uj Magyar Kepes Ujsag, od 25. kolovoza. Takvi postupci mogli bi se protumačiti direktnim zadiranjem u unutarnju politiku Republike Hrvatske. No tome su sklone i neke političke stranke Mađarske. Nije nikakva tajna to da Demokratska zajednica Mađara Hrvatske ima dugogodišnji dobar odnos s mađarskom radikalno nacionalističkom strankom Jobbik, čije je pripadnike ugostila prije pet godina u osječkom Prosvjetnom kulturnom centru Mađara u vlasništvu Republike Hrvatske. Prilikom tog posjeta predstavnici Jobbika raspitivali su se na koji način mogu pomoći DZMH-u, čiji su se članovi kandidirali na manjinskim, lokalnim i općim izborima u Hrvatskoj.

Novoizabrani zastupnik Jankovics odbacuje sve insinuacije i tvrdi da za njega nisu agitirali iz mađarske vlade, a što se Jobbika tiče dodaje: 'Nemamo nikakav odnos s njima. Oni su parlamentarna stranka u Mađarskoj. Znam da su bili u posjetu prije nekoliko godina, ali su isto tako bili i u posjetu Općini Kneževi Vinogradi kod gospodina Šoje. Ali u suštini, oni su parlamentarna stranka i kao takvi mogu tražiti da posjete kod koga žele', smatra Jankovics.

Nepobitna je činjenica da su DZMH i on, kao zastupnik, izvojevali pobjedu. Ono što je privuklo najviše pažnje u njihovom programu jest obrazovanje, smatra Jankovics.

'Najviše smo se koncentrirali na pitanje školstva te smo jamčili da će svake godine svako dijete koje ide u osnovnu školu na mađarskom jeziku dobiti besplatne udžbenike. To je obećanje koje sigurno mogu ispuniti. Obećali smo i ravnopravnu raspodjelu sredstava među našim udrugama i vjerujem da je i to bilo nešto što je potaklo ljude. Međutim, činjenica je da smo ovu kampanju sjajno odradili', zadovoljno zaključuje Jankovics.