skandal u bih

Obavještajni i sigurnosni sektor nadziru zastupnici s kaznenim prijavama

15.01.2020 u 17:10

Bionic
Reading

Sigurnosne službe i obranu u Bosni i Hercegovini će u iduće tri godine nadzirati problematične osobe iz vladajućih stranaka koje su i same bile predmet policijskog praćenja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, upozorio je u utorak zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH Zlatko Miletić

Miletić je ranije obnašao visoke policijske dužnosti i dobro je upućen u sumnjivu prošlost nekih od njegovih sadašnjih kolega-zastupnika.

'Od petnaest zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH ja sam ih pet kazneno obrađivao', kazao je Miletić novinarima u Sarajevu nakon završetka sjednice tog tijela, na kojoj su imenovani novi članovi parlamentarnih povjerenstva za nadzor nad Sigurnosno-obavještajnom agencijom (OSA) te za obranu i sigurnost.

U tim povjerenstvima, unatoč njegovom iskustvu, nije bilo mjesta za Miletića, kojega je za članstvo u ovim tijelima predložila Demokratska fronta (DF), stranka na čijem je čelu Željko Komšić.

Umjesto toga pripalo mu je mjesto u povjerenstvu za ekonomske reforme i razvoj, s čime Miletić tijekom profesionalne karijere nije imao gotovo nikakvog dodira.

Mjesto u povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e dobio je Munib Jusufović, novi zastupnik u Domu naroda koji je kao kadar Saveza za bolju budućnost (SBB) zamijenio Fahrudina Radončića nakon što je on preuzeo dužost ministra sigurnosti BiH.

Jusufović je 2007., tada kao pripadnik Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, osuđen na kaznu zatvora od godinu dana jer je proglašen krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti dok je bio izabrani dužnosnik na području distrikta Brčko.

Miletić je u srijedu kazao kako se imenovanjem ljudi sa sumnjivom prošlošću u povjerenstva koja nadziru rad sigurnosnih službi otvara pitanje želi li itko u BiH uspostavu pravne države ili se ovako postavljaju poslušnici koji će "pritiskati" policiju da ne radi svoj posao.

'Među njima (članovima parlamentarnih povjerenstava) jedan ima preko dvadeset kaznenih prijava. Odbacite pola toga pa je puno i ono što ostaje', kazao je Miletić ali nije želio nikoga izrijekom imenovati.

Ovaj predratni profesionalni policajac taj je dio svoje karijere završio kao ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, a potom je bio izvršni ravnatelj Asocijacije šefova policije jugoistočne Europe (SEPCA).