POSLJEDNJI PUT KAO PREDSJEDNIK

Obama završio turneju, s EU saveznicima o Libiji i Siriji

25.04.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zadnji je dan boravka u njemačkom Hanoveru, gdje je posjetio najveći industrijski sajam na svijetu, proveo u razgovoru s čelnicima četiriju europskih država o problemu nazočnosti džihadističke skupine Islamske države u Libiji i zajedničkoj potpori novoj vladi nacionalnog jedinstva koju podupire UN

Odlazak iz Njemačke obilježava završetak jedne od posljednjih Obaminih turneja u svojstvu američkog predsjednika, tijekom koje je posjetio i Saudijsku Arabiju te Veliku Britaniju.

Nakon razgovora Obame s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francois Hollandeom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i talijanskim šefom vlade Matteo Renzijem, kancelarka je dala kratku izjavu u kojoj je istaknula da će pet zemalja 'sve učiniti kako bi zajednički radili' na potpori novoj libijskoj vladi, ustoličenoj prošli mjesec, ali koja još nije dobila potvrdu izabranog parlamenta u istočnom gradu Tobruku.

Merkel je dodala da čelnici nisu razgovarali o mogućem raspoređivanju NATO trupa, ukazujući na tzv. operaciju Sofija uperenu protiv švercera migrantima koja je već aktivna uz libijsku obalu.

Obama je nedavno priznao da je nedostatak plana za Libiju u razdoblju nakon pada Moamera Gadafija najveća pogreška njegovog predsjedničkog mandata.

Dan ranije, Obama je u Hanoveru kazao da svijet treba snažnu i ujedinjenu Europu, u vrijeme kad je europski projekt u krizi zbog rastućeg populizma i pod prijetnjom izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Također je najavio slanje dodatnih 250 američkih vojnika u Siriju koji bi trebali pripomoći borbi protiv IS-a.

Po završetku posjeta, Bijela kuća je priopćila da su predsjednik Obama i čelnici Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske pozvali sve strane u Siriji da poštuju dogovor o prekidu neprijateljstava i učine mirovne pregovore učinkovitima.

'Pozvali su sve strane da poštuju prekid neprijateljstava, da omoguće pristup humanitarnih organizacija i pridenesu uspjehu ženevskih pregovora o političkoj tranziciji', priopćila je Bijela kuća.