POVLAČENJE IZ IRAKA

Obama popravio imidž SAD-a u svijetu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2009 20:06
  • Objavljeno 24.07.2009 u 20:02
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Novo globalno istraživanje pokazalo je veliko poboljšanje stajališta o SAD-u u inozemstvu od izbora predsjednika Baracka Obame, ali i široko protivljenje njegovoj politici slanja američkih pojačanja u Afganistan

Po rezultatima Global Attitudesa, projekta Istraživačkog centra Pew, objavljenima u petak, Obama uživa veće povjerenje među Nijemcima od kancelarke Angele Merkel, a među Francuzima od predsjednika Nicholasa Sarkozya.

Samim njegovim izborom poboljšala se predodžba o SAD-u u inozemstvu do razina koje nisu viđene od vremena predsjednika Billa Clintona 90-ih godina, utvrdili su istraživači. Povoljnije stajalište o SAD-u najuočljivije je u zapadnoj Europi, no i u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, uključivo i neke pretežito muslimanske zemlje.

U Indoneziji, gdje je Obama proveo dio djetinjstva, 73 posto ispitanika je reklo da je njegov izbor izravno poboljšao njihovo mišljenje o SAD-u. Po istraživanju, koje je obuhvatilo više od 26.000 ljudi u 24 zemlje i Palestinske teritorije, također je izražena visoka razina nesnošljivosti prema SAD-u u Pakistanu, Turskoj i među Palestincima.

U Velikoj Britaniji 86 posto ispitanika je odgovorilo kako vjeruje da će Obama učiniti 'pravu stvar' u svjetskoj politici, prema 16 posto koliko je pozitivno mislilo 2008. o Georgeu W. Bushu. Porast je još veći u Njemačkoj i Francuskoj.
Rezultati upita o 'pravoj stvari' veći su i na Bliskom istoku, osim Izraela, gdje je stanje nepromijenjeno u usporedbi s 2008. Izrael je jedina zemlja u ispitivanju gdje je ugled SAD-a niži nego u prošlogodišnjem ispitivanju. Postotak Izraelaca koji vjeruje da će Obama učiniti 'pravu stvar' pao je sa 60 posto, prije govora koji je 4. lipnja održao u Kairu, na 49 posto nakon tog govora.

'Mislim da njegov visoki rejting u inozemstvu postoji unatoč lošem gospodarskom stanju. Visoki rejting odražava osobno povjerenje u njega i osjećaj da će on biti puno drukčiji od Busha, više multilateralan, da će tražiti međunarodno odobrenje prije uporabe sile, zatvoriti Guantanamo, povući se iz Iraka', izjavio je Andrew Kohut, predsjednik Istraživačkog centra Pew.

Najava da će zatvoriti zatočenički centar u zaljevu Guantanamo na Kubi i odrediti rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka potezi su koji nailaze na najveću potporu u inozemstvu.

Slanje američkih pojačanja u Afganistan jedini je Obamin potez kojem se protivi većina ispitanika u glavnini zemalja. Ispitivanje je provedeno od svibnja od sredine lipnja, uz margine greške na nacionalnoj razini od dva do četiri posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi