JOŠ MALO PA GOTOVO

Obama i Romney bore se za New Hampshire

04.11.2012 u 19:14

Bionic
Reading

U američkoj saveznoj državi New Hampshire predizborna kampanja za američkog predsjednika ulazi u završnicu. Do otvaranja birališta ostala su dva dana, dvojica kandidata gotovo su izjednačena. U New Hamsphieru završni skup jučer je imao Mitt Romney, a danas poslijepodne po našem vremenu Barack Obama

U New Hampshireu je danas puno ljudi. Svi su došli čuti što dva dana prije izbora američki predsjednik još ima reći. Mitt Romney je jučer održao skup, a ovo nije prvi put da su u New Hampshireu - u zadnjih 10-ak dana već su bili četiri puta. To i ne čudi, s obzirom na situaciju u anketama. Naime, ostalo je još 10-ak država, takozvanih država koje su neodlučne, koje će zadnji dan odlučiti na koju će stranu otići, demokratima ili republikancima. Zbog toga je vrlo bitno ovdje još jednom doći i reći svoja stajališta i poušati osvojiti ta četiri izbornička glasa koja bi mogla biti presudna.

New Hampshire je mala država, ali je posebno važna predsjedničkim kandidatima.

Po američkom izbornom sustavu potrebno je skupiti 270 izborničkih glasova da bi se postalo predsjednik SAD-a. Neke države nose više, a neke manje glasova, a u situaciji u kojoj se nalaze oba kandidata svaki glas je bitan. I Obama i Romney odlučili su odustati od pretjerane kampanje u većim neodlučnim državama poput Ohia ili Floride, a zaključili su da bi New Hampshire mogao biti krucijalan za ove izbore. To su samo četiri izbornička glasa, ali mogla bi donijeti prevagu Romneyju ili Obami.