PREDSJEDNIČKA TURNEJA

Obama doputovao u Njemačku

04.06.2009 u 22:13

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Njemačku, gdje će u okviru europske turneje posjetiti i spomen područje nekadašnjeg koncentracijskog logora Buchenwald

Iz Kaira, gdje je održao govor posvećen uspostavi novih odnosa između muslimanskog svijeta i SAD-a, Obama je u četvrtak navečer stigao u Dresden (bivša Istočna Njemačka), gdje će noćiti.

Tu će se u petak ujutro sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a zatim će posjetiti grad koji je 1945. gotovo sravnjen sa zemljom u američkom i britanskom bombardiranju u kojemu je život izgubilo 35.000 ljudi.
Američki predsjednik će zatim posjetiti nekadašnji nacistički koncentracijski logor u Buchenwaldu (200 km zapadno od Dresdena), gdje je ubijeno najmanje 56.000 ljudi.

Nakon posjeta bolnici Landstuhl, na zapadu zemlje, gdje su se liječili američki vojnici ranjeni u Iraku i u Afganistanu, tijekom večeri treba otputovati u Francusku, gdje će u subotu sudjelovati na svečanom obilježavanju 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

'Koncentracijski logor Buchenwald, bojišnice u Normandiji i razaranje Dresdena neviđena su svjedočanstva o strašnim patnjama holokausta i o strahotama Drugog svjetskog rata', rekla je Merkel u intervjuu objavljenom uoči njegova dolaska.