pozivaju na pomirenje

O svađi Milanovića i Plenkovića progovorili i njihovi prethodnici: 'Trebaju sjesti i razgovarati, a ne se svađati što je tko od njih pisao u srednjoj školi'

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 25.10.2020 09:19
  • Objavljeno 25.10.2020 u 09:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izgleda da višetjedna svađa između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića počinje živcirati i njihove prethodnike, koji su u prošlosti obavljali predsjedničke ili premijerske dužnosti. To je za Jutarnji list potvrdilo troje nekadašnjih premijera i jedan predsjednik.

'Teško je uopće shvatiti kamo vodi svađa između Milanovića i Plenkovića. Imam dovoljno političkog iskustva za ovo što govorim jer bio sam gradonačelnik, predsjednik parlamenta, premijer, dvaput predsjednik Hrvatske pa i predsjednik Predsjedništva SFRJ, ali ne znam s čime bih usporedio njihovo svađanje', rekao je za Jutarnji list nekadašnji predsjednik države Stipe Mesić.

Kaže da je on u svoje doba s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom korektno surađivao, te upozorava da je Hrvatska sada u teškoj situaciji. 'U trenutku kad su izabrani na sadašnje položaje, oni su ušli u drugu sferu, i u toj sferi trebaju djelovati. Ako su ozbiljni ljudi, trebali bi sjesti i iza sebe ostaviti osobne obračune, a ne se svađati što je tko od njih pisao u srednjoj školi', kritičan je Mesić.

Slično rezonira ratni premijer Franjo Gregurić, koji je bio predsjednik Vlade narodnog jedinstva. Gregurić je uvijek bio sinonim smirenog političara pa ne iznenađuje njegovo mišljenje da verbalna komunikacija predsjednika države i premijera preko medija traje predugo i prešla je granicu dobrog ukusa.

'Posljedice takvih izgovorenih riječi su vrlo teške, ne samo za predsjednika Vlade i države, nego djeluju i na građane. U ovoj situaciji teško je podržavati bilo koju stranu. A riječ je o dvije najvažnije funkcije u državi, koje su obvezne surađivati po Ustavu i po zakonu. Tako ovaj stil razgovora nije dobar i to bi trebalo prekinuti, možda bi se trebali čuli telefonski, sjesti zajedno i ostaviti iza sebe sve što ih razdvaja', drži Gregurić.

Za razliku od Mesića i Gregurića, bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da na sve gleda kao na 'žestoku političku raspravu dvojice sudionika političkog života u kojoj su se otvorile neke važne teme o institucijama i njihovu radu'. Naravno, na kraju dana njih dvojica, dodaje, kao i svi predsjednici i premijeri, morat će razgovarati sami, ne preko građana, i to o problemima u društvu.

'Sada je pravi trenutak za to, jer bitka protiv pandemije polako se gubi i predsjedniku Vlade trebat će svaki saveznik. Također mislim da bi predsjednik Vlade trebao prihvatiti poziv predsjednika za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je i borba protiv pandemije pitanje nacionalne sigurnosti. I slažem s Milanovićem kad kaže - znali ste koga birate. Ispočetka je dao podršku Vladi i podržao Plenkovićev govor u Kninu, a već je poznato da je njegov stil osebujan. Uglavnom sad očekujem da se njih dvojica nađu u tišini i rasprave što imaju te da se pojave u javnosti i da premijer Plenković predloži hrabre mjere u borbi protiv korone', smatra Jadranka Kosor.

Ivo Josipović je odbio razgovor o sukobu Milanovića i Plenkovića, a Zlatko Mateša je sve sažeo u jednu rečenicu: 'Ne bavim se time jer mi se ne čini da je ta rasprava korisna za ljude koji žive u ovoj maloj zemlji'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!