MATIJAŠEVIĆ I O PODRŠCI HDZ-A

O nepametnim potezima vlasti i odnarođenom SDP-u

21.02.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević najavio je sindikalne prosvjede u Zagrebu za iduću srijedu, na dan kada bi se u Saboru trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o radu

'Ako ne povuku prijedlog, idemo s prosvjednim aktivnostima. Generalni štrajk? O tome zasad nećemo govoriti', kazao je Matijašević za tportal. On smatra da su izmjene Zakona ovoga tjedna iznenađujuće preskočene na dnevnom redu Sabora, jer 'uoči subotnje stranačke konvencije odnarođenom SDP-u nisu trebali prosvjedi kao remetilački faktor'.

Matijašević tvrdi da ministar rada Mirando Mrsić otvoreno ne govori istinu kada kaže da su 'tri od četiri sindikalne središnjice podržale Zakon o reprezentativnosti', a još jednom napominje da su sindikati spremni na dijalog o Zakonu o radu.

'O tome možemo pregovarati, ali tek kada povuku prijedlog iz saborske procedure. Kakvog smisla imaju pregovori ako se zakon već usvaja?! Predlažemo da Vlada odredi maksimalan rok u kojemu treba doći do dogovora svih strana, recimo najviše šest mjeseci. Da su pametni - a nisu, jer na sve strane izazivaju sukobe i socijalno su potpuno autistični - to bi napravili i dokazali da su za dijalog', dodao je Matijašević.

Najspornija je odredba novog zakona o radu za sindikate predviđeno samostalno određivanje radnog vremena poslodavaca. Spremni su na fleksibilizaciju radnog vremena, ali samo u tvrtkama gdje se takav dogovor postigne s predstavnicima radnika.

'Takva praksa i dosad je postojala i svugdje gdje je zbog posebnih okolnosti poslodavcima trebalo produljiti radno vrijeme, to je i učinjeno. Posebno u tvrtkama iz turističkog sektora. No Vlada je nesposobna čak i kao poslodavac i svoju nesposobnost želi pretočiti u izmjene zakona. Evo samo jedan dokaz, poslovi na legalizaciji bespravnih objekata: čak ni ondje nisu uspjeli urediti radno vrijeme nikako drugačije, nego su zaposlili nove ljude', objašnjava Matijašević.

Ovoga tjedna javnu potporu sindikatima pružio je HDZ, no sindikalni vođe ne smatraju da se njihove akcije time politiziraju.

'Podržali su nas i Laburisti, a u ponedjeljak razgovaramo s HDSSB-om. Prije desetak dana primili su nas i u klubu SDP-a, ali su nam samo ukazali da je socijalni dijalog nužan. Ako je tako, neka povuku ovaj prijedlog zakona i postignu dogovor sa sindikatima i poslodavcima', poziva Matijašević.