MEĐUNARODNE NEVLADINE UDRUGE NEZADOVOLJNE ŠIMONOVIĆEM

O ljudskim pravima brinut će 'balkanski partizan'

Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Dok se u Hrvatskoj miješaju zadovoljstvo zbog povratka Ivana Šimonovića u Ujedinjene narode i briga tko će ga naslijediti na mjestu ministra pravosuđa, organizacije za zaštitu ljudskih prava zabrinute su zbog njegovog imenovanja, piše Innercitypress.com, nazivajući Šimonovića 'balkanskim partizanom'

Glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu organizacije za ljudska prava uputile su već dosta kritika kad su u pitanju ljudska prava, prozivajući ga da nije učinio dovoljno na njihovoj promociji u posljednje tri godine otkad je na toj dužnosti. U međuvremenu, Glavna skupština UN-a sjetila se krajem prošle godine utemeljiti novo tijelo odnosno novi ured na čijem će čelu biti čovjek koji će predstavljati ne samo pomoćnika glavnog tajnika, nego i vezu između tajnika te visoke povjerenice za ljudska prava Navanethen Pillay.

Proveden je prilično širok izbor za to mjesto, a između 128 kandidata čast da postane pomoćnik glavnog tajnika UN-a pripala je hrvatskom ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću. Međutim, Innercitypress.com piše da je zbog njegove prošlosti kod različitih međunarodnih nevladinih udruga i organizacija za ljudska prava Šimonovićevo imenovanje izazvalo zabrinutost.

Iako ne navodi njihova imena, Innercitypress.com koji Šimonovića naziva 'balkanskim partizanom' piše da su NGO-i zabrinuti jer je Šimonovića za hrvatskog veleposlanika pri UN-u imenovao Franjo Tuđman, za kojeg je jedan od haških sudaca otvoreno ustvrdio kako bi, da nije umro, završio na optuženičkoj klupi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi