novi sporazum

Nuklearni pregovori SAD i Irana nastavljaju se ovaj vikend

09.06.2021 u 20:05

Bionic
Reading

Pregovori između Irana i svjetskih sila o tome kako oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine nastavit će se tijekom nadolazećeg vikenda, rekla je u srijedu zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman, dodavši da će iranski predsjednički izbori 18. lipnja zakomplicirati pregovore.

"Znam da će pregovori ponovno započeti tijekom ovog nadolazećeg vikenda", rekla je Sherman tijekom virtualnog događaja u organizaciji Njemačkog Maršalovog fonda. "Mislim da je učinjen veliki napredak, no iz moga vlastitog iskustva, sve dok se ne dogovore svi detalji, i to zaista dogovore, nećemo znati imamo li sporazum", rekla je.

Pregovorima se želi oživjeti važan sporazum prema kojemu se Iran složio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, što je uzrokovalo kratkoročno otapanje desetljećima zamrznutih američko-iranskih odnosa.

Niz prepreka koje koče oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma i dalje je prisutno uoči pregovora, zbog čega je jasno da je još dalek povratak poštivanju sporazuma iz 2015. godine, rekla su četiri diplomata, dva iranska dužnosnika i dva analitičara. 

Poticaj da pregovori krenu naprijed su i izbori za predsjednika koji će zamijeniti Hasana Rohanija, pragmatičara koji je zagovarao prvotni sporazum. Očekuje se da će ga zamijeniti predsjednik tvrđe linije.

"Ovo se, naravno, komplicira, iranskim predsjedničkim izborima, koji se trebaju dogoditi za samo nekoliko dana", dodala je Sherman. 

Prošli američki predsjednik Donald Trump napustio je sporazum 2018. godine, rekavši da je preblag prema Teheranu, te je ponovno uveo sankcije. Iran je odgovorio kršenjem ograničenja iz sporazuma.

Trumpov nasljednik, Joe Biden, rekao je da želi obnoviti ograničenja nuklearnog sporazuma, a, ako je moguće, proširiti ih kako bi pokrili probleme poput iranskog djelovanja u regiji i njihovog raketnog programa. Iran želi da se uklone sve sankcije te ne želi proširenje uvjeta.