epidemija i dalje vlada

Novozelandska premijerka Ardern pozitivna na covid-19

14.05.2022 u 06:37

Bionic
Reading

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pozitivna je na covid-19, s umjerenim simptomima, i bit će u izolaciji kod kuće sedam dana, priopćeno je u subotu iz njezinog ureda.

Ardern je već bila u izolaciji od prošle nedjelje, kada je njezin partner Clarke Gayford bio pozitivan, te je u ponedjeljak trebala nastaviti sa zastupničkom funkcijom.

Novi Zeland je uveo jedan od najrestriktivnijih svjetskih pristupa upravljanju epidemijom covida-19 od njezinog početka 2020., a broj umrlih od te bolesti, 892, i dalje je među najnižim u razvijenim zemljama.

Međutim, otkako su ograničenja popustila u ožujku i uz 'rast' omikrona, Ardernov pozitivan slučaj je među više od 50 tisuća zabilježenih tijekom prošlog tjedna. U priopćenju iz ureda premijerke se navodi i da Ardernini dogovori za njezinu nadolazeću trgovačku misiju u SAD nisu utjecali, a detalji tog putovanja se još trebaju potvrditi.

Također, neće biti prisutna idućeg tjedna ni u parlamentu zbog dvije važne domaće teme – objave vladinog plana smanjenja emisija u ponedjeljak te predstavljanja godišnjeg proračuna u četvrtak.

Ardern je i na Instagramu podijelila fotografiju svog pozitivnog testa.