kontroverzan potez

Novo oružje koje došlo u ukrajinske ruke znatno će povećati ruske gubitke

23.07.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Ruski gubici brzo će porasti kako Ukrajina bude koristila kazetnu municiju koju isporučuje SAD, rekao je bivši savjetnik ukrajinske vojske za Newsweek, dok je Washington objavio da Kijev "učinkovito" koristi kontroverzno oružje protiv moskovskih snaga.

Nakon višemjesečne rasprave, SAD je pristao poslati Ukrajini dvonamjensko poboljšano konvencionalno streljivo (DPICM), vrstu kazetnog streljiva koje je Kijev dugo tražio.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je za CNN da je Washington donio "tešku" odluku da osigura oružje jer "Ukrajincima ponestaje streljiva".

Vojni stručnjaci opisali su kazetnu municiju kao moćno oruđe koje će sigurno pomoći Ukrajini u protuofenzivi protiv Rusa u južnoj Ukrajini, piše Newsweek. Smrtonosno protiv pješačkih trupa, ono također pruža mogućnost Ukrajini da nanese više štete ruskim ciljevima s istim brojem udara.

Kazetne bombe raspršuju podstreljivo po širokom području, izazivajući zabrinutost zbog ugroze nad civilnim stanovništvom. Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 120 zemalja prema Konvenciji iz Osla, iako SAD, Ukrajina i Rusija nisu potpisnice sporazuma kojim se zabranjuje njihova proizvodnja, uporaba ili skladištenje.

I Rusija i Ukrajina koristile su kazetnu municiju u dosadašnjem tijeku rata. Pavlo Kirilenko, šef regionalne vojne uprave u spornoj regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini, rekao je u nedjelju da su ruske snage upotrijebile kazetne bombe za napad na donjecki grad Časiv Jar.

  • +14
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U četvrtak je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, John Kirby, rekao da je Bijela kuća "dobila neke početne povratne informacije od Ukrajinaca i da ih koriste prilično učinkovito".

"Čak su i posljednjih nekoliko dana pokazali da su DPICM-ovi pokretači preokreta', prenosi Newsweek Daniela Ricea, bivšeg posebnog savjetnika glavnog ukrajinskog zapovjednika, generala Valerija Zalužnog.

Tijekom sljedećih tjedana, DPICM-ovi će zamijeniti visokoeksplozivne (HE) granate koje su prethodno bile dane Ukrajini, znatno povećavajući koliko štete kijevski borci mogu napraviti s topništvom kao što su haubice od 155 mm, rekla je Rice za Newsweek. SAD je Ukrajini do danas isporučio gotovo 200 haubica od 155 mm.

DPICM-ovi su učinkoviti i protiv osoblja i protiv oklopnih ciljeva, rekao je.

Guverner regije Belgorod u istočnoj Ukrajini ustvrdio je na Telegramu da je Kijev u subotu upotrijebio kazetno oružje.

Stručnjaci kažu da DPICM meci imaju nekoliko prednosti u odnosu na HE streljivo, uključujući pokrivanje šireg područja i produljenje životnog vijeka topničkih cijevi koje ispaljuju metke.

Prebacivanje s HE na DPICM metke izazvat će "veliki porast ruskih gubitaka", rekla je Rice, a obje strane će vjerojatno promijeniti taktiku kako bi se te runde prilagodile ukrajinskim protuofenzivnim operacijama.

Tijekom rata i protuofenzive koja je u tijeku, vjeruje se da su obje strane nagomilale veliki broj žrtava, iako ni Moskva ni Kijev ne objavljuju tekući bilans svojih gubitaka.