pandemija

Novo izvanredno stanje u Japanu, tri mjeseca prije Olimpijskih igara u Tokiju

23.04.2021 u 13:55

Bionic
Reading

Japanska vlada proglasila je u petak novo izvanredno stanje u Tokiju i u još tri regije, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara koje se trebaju održati u glavnom gradu, suočena s lokalnim žarištima koronavirusa, objavile su vlasti

"Danas smo odlučili proglasiti izvanredno stanje u okrugu Tokija, Kyota, Osake i Hyogoa", rekao je premijer Yoshihide Suga.

"Bolnički sustav suočava se sa situacijom bez presedana. Infekcije vrlo zaraznim varijantama predstavljaju danas 80 posto infekcija u Osaki i 30 posto u Tokiju", rekao je.

Za razliku od ranijeg izvanrednog stanja, koje je nalagalo samo skraćivanje radnog vremena, sada mjesta koja služe alkohol moraju zatvoriti vrata, kao i trgovački centri i veliki dućani.

"Imamo snažan osjećaj krize", rekao je ranije u petak ministar zadužen za borbu protiv koronavirusa Yasutoshi Nishimura.

"Nećemo biti u mogućnosti suzbiti varijante koje su zaraznije ako ne poduzmemo snažnije mjere nego ranije", dodao je.

Izvanredno stanje treba stupiti na snagu u nedjelju i trajat će najmanje do 11 svibnja.

Budući da se ova mjera donosi upravo u vrijeme blagdana početkom svibnja tijekom kojih mnogi Japanci često putuju, nije isključeno da će se ukinuti i neke željezničke i autobusne linije kako bi se smanjila mobilnost.

Vlasti kažu da mjere neće imati utjecaja na organizaciju Olimpijskih igara.

"Ne razmišljamo o otkazivanju", kazala je u petak novinarima Seiko Hashimoto, predsjednica Tokyo-2020.