UOČI ŠTRAJKA U VEČERNJAKU

Novinski izdavači: Prisiljeni smo na teške odluke

16.10.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Reagirajući na današnje izjave predstavnika novinarskih sindikata o neslobodi i zastrašivanju otkazima, Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga novinskih izdavača poziva sindikate na konstruktivan dijalog kako bi se što bezbolnije pronašao izlaz iz teške situacije u izdavaštvu koju obilježava pad prodaje tiskovina i smanjenje prihoda od oglašivača

ZAGREB - Povodom ocjena predstavnika Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske i sindikata Večernjeg lista kako danas u Hrvatskoj postoje slobodni mediji i neslobodni novinari, te kako je zastrašivanje novinara i prijetnja otkazima slika općeg medijskog stanja u Hrvatskoj, HUP - Udruga novinskih izdavača ističe kako su zbog recesije i ukupnog pada prodaje tiskovina ponekad prisiljeni poduzeti i neke bolne poteze.

Mi, novinski izdavači, nemamo drugog izbora već uzeti u obzir sve novonastale okolnosti na tržištu - pad prodaje tiskovina i smanjivanje prihoda od oglašavanja. To znači kako smo katkad prisiljeni donijeti i neke teške odluke, a sve s ciljem da osiguramo preživljavanje naše industrije i čim većeg broja radnih mjesta u budućnosti, navodi se u priopćenju HUP-a.

Od sindikata očekuju da realno sagledaju trenutnu situaciju u kojoj su novinarstvo i novinsko izdavaštvo također pogođeni recesijom kao i druge gospodarske grane.

Hrvatska udruga poslodavaca, stoga, bez obzira na najavljene štrajkove, poziva predstavnike sindikata na iskren i konstruktivan dijalog, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge Marijan Beljan