dva nova slučajeva

Novi Zeland postrožava mjere zbog novih slučajeva koronavirusa

22.06.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Novi Zeland je u ponedjeljak produljio zabranu ulaska kruzera u zemlju i postrožio mjere karantene za posjetitelje nakon što su zabilježeni novi slučajevi koronavirusa u zemlji

Na Novom Zelandu umrlo je tek 22 ljudi od covida-19 i bio je među prvima u svijetu koji je ukinuo sve restrikcije nakon što više nije bilo aktivnih slučajeva, no proteklih dana bilježi nove slučajeve.

"Produljit ćemo trenutnu zabranu pristanka kruzera koja je trebala isteći 30. lipnja", rekla je premijerka Jacinda Ardern na konferenciji za medije.

Teretnim plovilima i dalje će se dopuštati utovar i istovar, ribarskim brodovima istovar i drugim plovilima mogućnost popravka na Novom Zelandu, rekla je Ardern, iako će se neke mjere karantene postrožiti.

Novi Zeland u ponedjeljak bilježi dva nova slučaja covida-19 i sad je ukupno devet aktivnih slučajeva.

Svi aktivni slučajevi smješteni su u karantenu nakon ulaska u zemlju, a zasad nema saznanja o lokalnom širenju zaraze

Vlada se našla pod pritiskom nakon što je dvjema ženama koje su zaražene koronavirusom greškom dozvoljeno kretanje zemljom. Ardern je prošli tjedan naredila vojsci da nadgleda karantenske objekte.

Dodatno je postrožila mjere na granicama u ponedjeljak. Oni koji su u karanteni trebaju obaviti više testova na koronavirus i moraju biti negativni prije izlaska iz karantene.

"Da bi se osoba smatrala niskorizičnom, prije izlaska iz izolacije ili karantene nakon 14 dana treba se testirati i imati negativan nalaz", rekla je Ardern.

Na Novom Zelandu ukupno je 1.163 zaraženih.