reforma

Novi Zeland postrožio zakone o posjedovanju oružja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 09:55
  • Objavljeno 18.06.2020 u 09:55
U napadu na džamiju ubijena 51 osoba.

U napadu na džamiju ubijena 51 osoba.

Izvor: EPA / Autor: MICK TSIKAS

Novi Zeland u četvrtak je postrožio zakone o registraciji oružja, što je obećanje koje je vlast dala nakon što je naoružani muškarac prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u najvećoj masovnoj pucnjavi u zemlji u mirnodopsko vrijeme

Ovo je drugi set zakona kroz koji Novi Zeland provodi reforme koje se tiču kontrole oružja poslije masakra u Christchurchu koji je počinio bijeli suprematist ubivši svoje žrtve poluautomatskim oružjem. Australac Brenton Tarrant izjasnio se krivim zbog napada i bit će kasnije tijekom godine osuđen.

Stroži zakoni o oružju stupit će na snagu sljedeći tjedan nakon današnjeg usvajanja prijedloga zakona u parlamentu. Najznačajnija promjena odnosi se na novi registar oružja koji će nositelj licence morati osvježiti svaki put kada kupi ili proda oružje.

'Novi zakon osmišljen je kako bi vatreno oružje prestalo dolaziti u krive ruke. Njime je prvi put razjašnjeno da je posjedovanje vatrenog oružja privilegija, ograničena na odgovorne vlasnike licenci', izjavio je ministar policije Stuart Nash.

Druge promjene uključuju zabranu posjedovanja visokorizičnog vatrenog oružja poput poluautomatskih pušaka, stroža pravila za prodavače oružja i smanjenu dužinu licenci za vatreno oružje s 10 na 5 godina za prvu licencu i za one čija je licenca oduzeta ili je istekla.

Vlada je imala gotovo jednoglasnu podršku u parlamentu prošle godine kad je donesen zakon o zabrani poluautomatskog vatrenog oružja vojničkog stila samo par tjedana nakon napada u ožujku 2019. godine.

Drugi krug zakonskih izmjena u četvrtak je naišao na određeni otpor lobista za oružje i oporbenih čelnika koji propitkuju potrebu postojanja registra za oružje.

Nastojanja Novog Zelanda glede kontrole oružja zadobila su globalnu pohvalu, osobito u SAD-u, gdje se zastupnici koji se zalažu za kontrolu oružja i aktivisti bore da ukažu na nasilje uzrokovano oružjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!