13. U SVIJETU

Novi Zeland ozakonio istospolni brak

17.04.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Novi Zeland postao je u srijedu 13. država u svijetu, a prva u regiji Azije i Pacifika koja je legalizirala istospolni brak

Zakon su u srijedu navečer po mjesnom vremenu izglasali zastupnici u parlamentu Novog Zelanda koji je 1985. dekriminalizirao homoseksualnost, a 2005. godine odobrio civilno partnerstvo.

Zakonu su se protivile udruge koje brane tradicionalni brak kao zajednicu muškarca i žene, a napose skupina Family First koja optužuje političare da su pokleknuli pod pritiskom homoseksualaca.

Trinaest zemalja u svijetu ozakonilo je istospolni brak, navodi nevladina udruga Human Rights Watch.

Danska, prva u svijetu koja je 1989., dopustila civilno partnerstvo, legalizirala je istospolni brak 2012., a Urugvaj je to učinio prije nekoliko tjedana. Ostale su Argentina, Belgija, Kanada, Island, Južnoafrička Republika, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska i Švedska, zatim dijelovi Brazila i Meksika te manje od deset saveznih država Sjedinjenih Država.

Australija je prijedlog legalizacije istospolnog braka odbacila u rujnu. U francuskom parlamentu to pitanje se upravo raspravlja u napetu ozračju jer se prijedlogu snažno protivi dio stanovništva.