KRIZA IZJEDA ZEMLJU

Novi val bježanja iz BiH na Zapad

imigranti azil

imigranti azil

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Neke zemlje Europske unije uoči zime iznova bilježe porast podnositelja zahtjeva za političkim azilom. Jedan dio njih dolazi iz jugoistočne Europe, a mnogi se deklariraju kao državljani Bosne i Hercegovine, piše portal Deutschewelle.de

Posljednji podaci kojima raspolaže Europska komisija pokazuju da je u nekim članicama Europske unije došlo do pojačanog priliva podnositelja zahtjeva za političkim azilom, i to onih iz zemalja Zapadnog Balkana. Nakon izvještaja grupe Europske komisije za nadgledanje provođenja vizne liberalizacije, povjerenica za unutarnja pitanja EU-a, Cecilie Malmström zatražila je od ministara unutarnjih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegao negativan razvoj situacije koji bi mogao ugroziti proces vizne liberalizacije.

Iz Europske komisije još jednom naglašavaju važnost slobode kretanja ljudi, ali i dodaju da bezvizni režim dolazi s jasnom odgovornošću, i to prije svega kad je u pitanju izbjegavanje zloupotreba tog sustava.

Većina iz Bosni i Hercegovine?

Iako u Europskoj komisiji nisu htjeli dati detaljnije informacije o tome iz kojih zemalja Zapadnog Balkana dolazi najveći broj potencijalnih azilanta, već se govore o 'općem povećanju broja zahtjeva iz regije', izvori iz belgijskog Ureda za useljenike navode da se u posljednja dva mjeseca broj tražitelja azila iz BiH dvostruko povećao. Od tog broja, koji se trenutno kreće između 70 i 80 novih zahtjeva mjesečno, belgijske vlasti kažu da veliki broj potencijalnih azilanata ne posjeduje dokumente, nego se predstavljaju kao državljani BiH.

Više o temi potražite ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi