BOLNA REFORMA

Novi štrajk francuskih željeznica, vlada želi ići do kraja

08.04.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Francuski željezničari ponovno su štrajkali u nedjelju protiv reforme nacionalne željeznice SNCF-a i spremni su pojačati aktivnosti kako bi slomili vladu koja također najavljuje odlučnost

Usprkos brojnim zaustavljenim vlakovima, "svi moraju biti svjesni naše odlučnosti da idemo do kraja", ponovio je premijer Edouard Philippe za dnevnik Le Parisien od nedjelje vezano uz središnju reformu programa Emmanuela Macrona koju podržava tijesna većina Francuza.

Glavne točke plana (otvorenost konkurenciji, reorganiziranje tvrtke i prekid privilegiranog statusa za novozaposlene) nisu "podložne pregovorima", upozorio je premijer ističući da je "otvoren za rasprave o modalitetima".

"Svi moraju razumjeti, u tvrtki koja gubi novac, budućnost zaposlenika ne može biti zajamčena", dodao je u dnevniku Journal du Dimanche ministar za ekološku tranziciju Nicolas Hulot podsjećajući na veliki dug od 46 milijardi eura koji je nagomilala tvrtka.

Razmatranje nacrta zakona trebalo bi početi u ponedjeljak u Nacionalnoj skupštini, a očekuje se napeta rasprava s dijelom ljevice spremne braniti željezničare.

  • +12
Štrajk radnika francuske željezničke kompanije SNCF Izvor: ABACA / Autor: Apaydin Alain

Osuđujući spremnost da se "uništi javna usluga", željezničari su početkom travnja krenuli s maratonskim štrajkom u trajanju dva od pet dana u tjednu. Drugi dio te sheme završava u utorak ujutro.

Francuzi se čine podijeljeni oko tih štrajkova: 44 posto ih smatra opravdanima, ali znatna većina (62 posto) želi da se reforma uspješno provede.

foto pregled

Nestašica pitke vode, svađa u koaliciji i križni put za bolesnu djecu događaji su koji su obilježili protekli tjedan

Pogledaj galeriju