600 radnika u karanteni

Novi slučaj prijenosa koronavirusa s kune na čovjeka na farmi u Nizozemskoj

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2020 15:09
  • Objavljeno 25.05.2020 u 15:09
Carola Schouten

Carola Schouten

Izvor: Profimedia / Autor: ANP via AFP / AFP

Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak o drugom slučaju prijenosa koronavirusa s kanadske kune na čovjeka na farmi na kojoj se životinje uzgajaju radi izvoza krzna

Ministrica Carola Schouten izvijestila je parlament o prvom slučaju zaraze radnika na farmi kuna prošlog tjedna, priznavši da su smjernice ministarstva u kojima je stajalo da ljudi mogu zaraziti životinje ali ne i obrnuto bile pogrešne.

Istaknula je ujedno da je rizik prijenosa virusa izvan farme prema mišljenju Nacionalnog instituta za zdravstvo 'zanemariv'. U današnjem pismu parlamentu o drugom slučaju prijenosa virusa s kanadske kune na čovjeka ponovo je citirala to mišljenje instituta.

Koronavirus je prvi puta registriran na farmama kuna u travnju, nakon što su čuvari primijetili da pojedine životinje imaju teškoća s disanjem. Krzno kanadske kune prodaje se na kinesko, korejsko, grčko i tursko tržište, podsjeća Reuters.

Zaraženi radnici u klaonicama

Odvojeno su nizozemske vlasti u nedjelju izvijestile da je 147 radnika klaonice tvrtke Vion u Groenlou pozitivno na koronavirus. Vlasti su prošlog petka zatvorile klaonicu i uputile u karantenu 600 radnika.

Vion ima klaonice u Nizozemskoj i Njemačkoj, zapošljava ukupno 12 tisuća radnika a godišnje ostvaruje prihode od 5,1 milijardu eura. U klaonicama u Njemačkoj zaraza je utvrđena kod više desetaka radnika.

U udruzi nizozemskih sindikata FNV smatraju da uzrok širenja virusa valja tražiti u lošim stambenom smještaju radnika. Mnogi su doseljenici i žive zajedno u skučenom prostoru. U većini slučajeva smještaj im osiguravaju agencije za zapošljavanje, često u Njemačkoj.

Gradske vlasti pozvale su Vion i agencije za privremeno zapošljavanje da poboljšaju smještaj radnika kako bi mogli sigurno poštovati mjere karantene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!