BROJKE RASTU

Novi set mjera: Plan za najpogođeniji dio Hrvatske, no što je s masovnim testiranjem u Zagrebu?

19.11.2020 u 08:59

Bionic
Reading

Svaka treća testirana osoba u Hrvatskoj pozitivna je na covid-19. Prema podacima od srijede, od 9126 testiranih, čak 3251 osoba bila je pozitivna, što daje ukupno 35 posto, ali i najgori dan od početka epidemije. Nacionalni stožer civilne zaštite će, doznaje Jutarnji list, na sastanku u četvrtak odrediti novi set mjera s obzirom na to da brojke nisu počele padati, nego su, upravo suprotno, u daljnjem porastu

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se na planu za sjevernu Hrvatsku, prvenstveno za Međimursku i Varaždinsku županiju koja je prema brojevima najgora u Europi. Poseban problem u suzbijanju epidemije skrivanje je kontakata. Osim toga, primijećeno je da dio stanovnika odlazi na posao iako imaju simptome te na taj način šire zarazu.

Upravo tako virus se probio u brojne tamošnje tvrtke. Jedan od modela zato je masovnije testiranje kako bi se ljude na neki način obvezalo da odu u izolaciju.

Problem Stožeru, policiji i civilnoj zaštiti predstavljaju i okupljanja mladih, a policija je posebno orijentirana na ilegalne klubove o kojima je Jutarnji list ekskluzivno pisao proteklih dana. S obzirom na to da tijekom tjedna nije bilo tuluma, policija je, doznajemo, intenzivno radila na tome da uđe u trag takvim mjestima, a za vikend se očekuju i postupanja.

Naime, okupljanja su ograničena, kao i radno vrijeme ugostitelja, i to, zasad, do 24 sata, tako da organizatori mogu biti prekršajno kažnjeni po toj osnovi. No čini se da će se ići mnogo dalje s kažnjavanjem. Riječ je o sivoj zoni, prodaji bez računa, i kažu nam da će se vjerojatno odgovarati i na razini poreznog zakona, ali i gospodarskog.

Što se tiče masovnog testiranja u Zagrebu, zasad je riječ samo o ideji jer smatraju da je Zagreb specifičan zbog dnevnih migracija onih koji dolaze u metropolu na posao. Puno građana dolazi iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije gdje je također velik broj oboljelih pa od takvog testiranja ne bi, smatraju neke osobe iz Stožera, bilo velike koristi.